sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Kulutusyhteiskunnan ensiaskeleet

Consuming Passions - Judith Flanders

1800-luvun Englannissa rakennettiin perustuksia nykyisen malliselle kulutusyhteiskunnalle. Muutoksen tekivät
mahdolliseksi uudet keksinnöt, kuten rautatie ja teollistumisen myötä syntynyt massatuotanto. Oli mahdollista valmistaa yhä suurempia määriä tavaraa yhä halvemmalla.

Samaan aikaan työväenluokan työolosuhteet paranivat, vapaa-aika lisääntyi ja alempien luokkien varallisuus kasvoi. Kauppiaat huomasivat, että omaisuuksia ei välttämättä enää tehtäisikään ainutkertaisten esineiden ja palveluiden tarjoamisesta yläluokille, vaan keski- ja työväenluokallakin oli rahaa, jota he halusivat käyttää huvituksiin ja muihin elämän perustarpeiksi muodostuneisiin tuotteisiin, jotka aiemmin olivat olleet vain harvojen ylellisyyttä. Kun sitten rautateiden myötä sekä ihmiset, että tavarat pääsivät liikkumaan aivan ennennäkemättömän vapaasti, aukesi kauppiaille uusia markkinoita, joista ei oltu aikaisemmin pystytty edes haaveilemaan.

Consuming Passions kertoo kulutusyhteiskunnan synnystä Brittein saarten näkökulmasta. Voisi aika pitkälle sanoa, että laajamittainen kuluttaminen sai kuitenkin alkunsa juuri sieltä teollistumisen myötä. Kirjan alaotsikko, Leasure and Pleasure in Victorian Britain antaa ymmärtää, että ilmiö olisi jotenkin täysin viktoriaaninen, mutta todellisuudessa kirja kattaa ajanjakson 1700-luvun puolelta 1800-luvun loppuun.

Kirja kertoo aiheestaan erittäin perinpohjaisesti. Flanders ei jätä pois varmaankaan yhtäkään tuoteryhmää, johon rahojaan on voinut laittaa, vaan ostamisen historiaa tarkastellaan niin ruoan, muodin, matkailun, viihteen, taiteen, kirjallisuuden kuin urheilunkin näkökulmasta. Myös jouluun liittyviin ilmiöihin paneudutaan. Kirja vilisee tuttuja nimiä ja sen myötä päästään tutustumaan mm. siihen, miten Louis Vuitton, Wedgwoodin posliini ja Thomas Cookin matkatoimisto ovat saaneet alkunsa. Monella brittiläisellä kauppaketjulla ja tavaratalolla on myös juurensa tässä aikakaudessa.

Flanders ei jätä yhtäkään kiveä kääntämättä, joten teksti on hyvin perinpohjaista ja siten ajoittain myös puuduttavaa ja ehkä hivenen kuivaa. Tätä kirjaa ei todellakaan lueta hetkessä ja väliin on hyvä hengähtää. Kirja on kuitenkin aivan uskomattoman laaja tietopaketti useimpien kulutushyödykkeiden tulosta markkinoille ja jos aihealue suinkaan kiinnostaa kannattaa tähän kirjaan tutustua.

4/5

2 kommenttia:

  1. Kuullostaa mielenkiintoiselta kirjalta. Itseltä viime aikoina ollut lukuilo jotenkin kadoksissa, toivottavasti se vielä löytyy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli alusta loppuun tosiaankin mielenkiintoinen kirja, jos vaan jaksoi sen lievähkösti sanottuna kuivan kerronnan ja jokaisen yksityiskohdan läpikäymisen. Toivottavasti lukuinto pian palaa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...