sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Esipuhe nro 2

Ei se näköjään ihan noin vain pelkällä esipuheen kirjoituksella se kirjablogi käynnistynyt. Alkusäätöjen jälkeen pitäisi näemmä sitä sisältöäkin jaksaa tuottaa. Ainahan toki voi ajatella, että nyt on melkein kolme ja puoli vuotta vanhempi ja todennäköisesti sen verran myös viisaampi (hah!)

No joka tapauksessa, jos toinen kerta toden sanoisi ja tämä tästä lähtisi nyt käyntiin. Olen suurella kunnioituksella lueskellut muiden kirjablogistien kirjoituksia ja todennut tason varsin korkeaksi. Ihan samanlaiseen suomenkielen hallintaan tuskin täällä päästään (mikä hitto on possessiivisuffiksi??), mutta jos edes jossain määrin ymmärrettävää kieltä käyttää, niin eiköhän se sanoma kuitenkin perille mene.

Kuten jo tuossa esipuheen ensimmäisessä osassa mainitsin, (jos olenkin kirjoittamassa esipuhe-trilogiaa! Eipäs tullut aikaisemmin mieleen) luen suurimman osan kirjoistani englanniksi. Syyt ovat varsin yksinkertaiset. Ensinnäkin kirjojen tilaaminen ulkomailta on väliin aivan käsittämättömän halpaa. Jos sama kirja, joka käännettynä maksaa kovakantisena Suomessa pahimmillaan lähes 30 euroa ja BookDepositorysta sen saa pokkarina 6 eurolla, niin kummankohan sitä valitsisi... Sitten on ne käännökset. Huonot käännökset nimittäin välttää kätevästi sillä, että pyrkii lukemaan kaiken minkä kykenee alkuperäiskielellä. Sitä voi sitten huonosti kääntää tekstit omassa päässään ihan mieleisekseen. Englanniksi kirjoitettujen kirjojen kanssa tämä toimii minulla hyvin. Saksan ja ruotsin kanssa on vielä takkuamista. Espanjan, ranskan ja muiden suhteen täytyy turvautua kuitenkin niihin käännöksiin. Yleensä se englanninkielinen käännös on näissäkin se halvin vaihtoehto.

Sitten muutama satunnainen huomio tuohon 1. esipuheeseen ja muihin yleiseen kirjamaailman tapahtumiin liittyen:

  • Taru sormusten herrasta sain luettua (jee!) ja olen sittemmin lukenut sitä uudelleenkin osissa siten, että olen jo uudesta lukukierroksesta saanut 2/3 suoritettua. Oli muuten mahtava kirja.
  • Liityin Pieneen esikoiskirjakerhoon eli PEKKiin, johon muutkin näyttävät tiensä löytäneen. Aivan mahtava idea! Kirjakerho tuntuu paremminkin vähän lukupiiriltä, kun viimeisimmistä postitetuista kirjoista alkaa blogimaailmaan vähitellen tippua arvioita. Koiruohon kaupunki on minullakin tällä hetkellä luettavana.
  • Lopuksi pieni mainostauko: Hilary Mantelin aivan mahtava Wolf Hall on ilmestynyt suomeksi nimellä Susipalatsi. Lukekaa ihmeessä! Kirja on todella loistava ja oli minun viime vuoden suosikkini. Mahdollisesti voisi siitä jonkinlaista arviotakin tässä väsätä, jos nyt saa aikaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...