torstai 5. huhtikuuta 2012

Ranskalaista fiilistelyä

Rakkaus on saari - Claudie Gallay

Lähes joka blogissa törmää nykyään ihastuneisiin kommetteihin Gallayn kirjoista, joten ajattelin kokeilla niitä minäkin. Tuntumani ranskankieliseen kirjallisuuteen on tähän mennessä perustunut lähes yksinomaan Gavaldan teoksiin, enkä vielä ole aivan varma siitä, pidänkö loppujen lopuksi hänen omalaatuisesta tyylistään. En siis oikein tiennyt etukäteen, mitä tältä kirjalta odottaa.

Yllätys oli kuitenkin varsin positiivinen. Kirjassa teatteriseurueet ja teatterin harrastajat kokoontuvat Avignoniin vuotuisille festivaaleille. Uudet ja vanhat rakastavaiset kohtaavat ja salaisuudet paljastuvat. Kaiken yllä kummittelee Paul Sellièsin näytelmän, Anamorfoosin, kohtalo, jota Paulin sisar Marie on saapunut Avignoniin selvittämään. Menneisyyden virheistä joudutaan vihdoin tilille ja kirjan teemoiksi muodostuvatkin syyllisyys ja sen sovitus.

Tarinankerronta on kepeää ja kappaleet lyhyitä. Tämä auttaa viemään tarinaa nopeasti eteenpäin, vaikka nyt jälkikäteen asiaa ajatellessa, eihän tässä ihan kauheasti mitään varsinaisesti tapahdu. Elämästä, taiteesta ja teatterista keskustellaan, niinkuin nyt odottaa sopii. Tunnelma on kuitenkin hieno ja lukijan mielenkiinto pysyy yllä koko kirjan ajan. Myös kirjan loppu on sopivan yllätyksellinen.

Pidin kirjasta ja varmaan luen sen ajatuksella vielä joskus toiste uudestaan. Tästä on hyvä myös siirtyä ennen pitkää Tyrskyjen pariin. Toivottavasti Gallayn kirjoja suomennettaan enemmänkin.

4/5

Muiden arvioita, puolesta:  Järjellä ja tunteella, Katja, vastaan: Katri, Susa.

Lue tämä, jos
  • Gavaldan kirjat ja tyyli alkavat jo puuduttaa
  • haluat lukea hidastempoisen, mutta silti mielenkiintoisen lukuromaanin, joka antaa paljon ajateltavaa

2 kommenttia:

  1. Suosittelen ranksalaisista kirjoista Foenkinosin Nainen, jonka nimi on Nathalieta, Barberyn Siilin Eleganssia ja Ovalden Mitä tiedän Vera Candidasta. Itse olen näistä pitänyt kovasti!

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkeistä! Nuo kaksi ensimmäistä odottavatkin jo lukemista kirjahyllyssä, mutta tuo kolmas on minulle aivan uusi. Täytyykin tuohon kirjaan tässä vielä tutustua.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...