sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Isot käärmeet tulloo!

  The Iron Wyrm Affair - Lilith Saintcrow

Emma Bannon on Britannian palveluksessa työskentelevä velho, joka saa itselleen uuden, haastavan työtehtävän. Joku on ryhtynyt murhaamaan imperiumin nerokkaimpia ihmisiä ja Emman täytyy suojella näistä viimeistä, Archibald Clarea. Pian Emma ja Archibald saavat huomata, että murhien takana on pirullinen suunnitelma, jonka tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin koko imperiumin valloitus. Estääkseen suunnitelman Emman ja Archibaldin on kuitenkin ensin opittava tulemaan toimeen keskenään, jotta taistelu isoja, mekaanisia käärmeitä ja muita enemmän ja vähemmän maagisia olentoja vastaan voisi ylipäätään edes onnistua.

En ole aiemmin juurikaan lukenut steampunkia, mutta tämän kirjan esittelyteksti herätti jostain syystä mielenkiintoni. Saintcrow'n aikaisempaa Dante Valentine-sarjaa on myös paljon kehuttu, joten minulla oli korkeat odotukset myös tämän Bannon & Claire-sarjan esikoisosan suhteen. En onneksi joutunut pettymään.

Kirjan parissa ei todellakaan kyllästynyt. Tapahtumat seurasivat toistaan lähes päätä huimaavalla vauhdilla. Emma ja Archibald tuntuivat olevan jatkuvasti yhä vakavammassa hengenvaarassa. Kirjan juoni oli sopivan mutkikas, jotta sitä ei ennalta kyennyt arvaamaan. Saattaa jopa olla, että se ei ihan täysin auennut edes kirjan loputtua.

Kaikkein kiehtovinta kirjassa on kuitenkin sen henkilöiden väliset jännitteet. Tarinassa annetaan ymmärtää, että varsinkin Emman historiassa on tapahtunut jos jonkinmoista, joka tuottaa omat vaikeutensa mm. hänen suhteessaan omaan henkivartijaansa Mikaliin. Ärsyttävää asiassa kuitenkin on se, että Saintcrow pimittää näitä tietoja lähes viimeiseen saakka, eikä todellakaan anna mitään lukijalleen ilmaiseksi. Tämä tietenkin saattaa edistää myös sarjan tulevien osien myyntiä, koska lukija haluaa tietää lisää tapahtuneesta.

Saintcrow'n vähäinen selityshalukkuus vaivaa myös kirjan maailmanrakentelua. Saintcrow ei johdata lukijaa maailmaansa mitenkään, vaan matkan varrella on vain kerättävä kokonaiskuvaa niistä pienistä vihjeistä, joita kirjailija suvaitsee tekstiinsä ripotella. Tämän seurauksena suurimman osan kirjaa lukija onkin aika pöllämystynyt tapahtumista, koska ei yhtään ymmärrä, miten asiat Saintcrow'n maailmassa todella toimivat.

Yllätyin myös siitä, miten hankalaa kirjan kieli paikoitellen oli ymmärtää. Olen sen verran jo lukenut kirjoja englanniksi, että minulla ei käytännössä ole koskaan ongelmia kielen ymmärtämisen kanssa, mutta tämä kirja oli siinä poikkeus. En oikein koskaan päässyt perille, johtuiko asia siitä, että Saintcrow tykkää kirjoittaa poikkeuksellisen monimutkaisia lauserakenteita vai oliko tekstissä vain suoranaisia kirjoitusvirheitä. Olen melko varma, että aina silloin tällöin tekstistä puuttui ihan sanoja. Joka tapauksessa, joitakin lauseita sai tankata kolmeen tai neljäänkin kertaan, ennen kuin niiden tarkoitus aukeni.

Sen verran tästä kirjasta ja sen päähenkilöiden "seurasta" kuitenkin pidin, että ostin itselleni jo sarjan toisen osan. Jos vaikka siinä varsinkin Emman historia aukeaisi jo vähän paremmin.

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...