sunnuntai 24. elokuuta 2014

Sandhamnin saarella tapahtuu taas

Pinnan alla - Viveca Sten

Sandhamnin pienellä saarella koetaan traagisia hetkiä, kun nuori Lina katoaa eräänä syksyisenä iltana. Etsinnät eivät tuota tulosta ja Linan kohtalo jää arvoitukseksi.

Hiihtolomalla Sandhamniin perheongelmiaan paennut Nora Linde kokee jälleen elämänsä järkytyksen, kun hänen poikansa löytävät metsästä palasia ruumiista. Onko kyseessä Lina ja mitä hänelle on tapahtunut? Onko joku saaren harvoista asukkaista syyllistynyt (jälleen) murhaan? Mikä saarelaisia oikein vaivaa, kun kirjasarjan myötä murhien suhde väkilukuun on nousemassa jo aika huimiin korkeuksiin? Noh, viimeisintä kysymystä Noran ystävä rikospoliisi Thomas ei valitettavasti mieti, mutta muuten hänen ei auta tehdä muuta kuin kääriä hihansa ja alkaa selvittää mysteeriä.

Pinnan alla on Stenin Sandhamniin sijoittuvat dekkarisarjan kolmas teos. En ruotsalaisia dekkareita ole kovin paljoa lukenut, mutta Stenin kirjoihin jäin koukkuun viimeistään edellisen osan luettuani. Dekkarigenressä kirjat ovat edelleen aika keskivertoa. Sen rikoksissa ei ole oikeastaan mitään kovin erikoista. Mikä tekee sarjan kirjoista niin nautittavan, on sen sijaan niiden miljöö Tukholman ulkosaaristossa ja etenkin päähenkilöiden Noran ja Thomaksen kehittyvä tarina, kun he kamppailevat oman elämänsä ongelmien kanssa. Sanoisin, että tässäkin sarjan osassa itse murha jäi hyvin toisarvoiseksi seikaksi, kun mielenkiinnolla seurasin, miten Nora selviytyy perheongelmistaan ja mihin suuntaan kohtalo on Thomaksen elämää viemässä.

Itse Sandhamnin saari ja koko saaristoympäristö on asiantuntevasti ja rakastavasti kuvattu. Kieltämättä käy vähän kateeksi, kun itsellä ei ole mitään kätevää rantahuvilaa, johon voisi lomilla lähteä tuulettumaan. Toisaalta yhteiskunnan suuret luokkaerot käyvät sarjan myötä myös piinaavan selkeiksi, kun Sandhamn muuttuu pala palalta yhä enemmän rikkaiden leikkikentäksi ja vakiasukkaat joutuvat enenevässä määrin marginaaliin.

Dekkarina kirja toimii yksistäänkin, mutta jos haluaa seurata Thomaksen ja Noran elämää kaikkine käänteineen, kannattaa sarja ehdottomasti aloittaa alusta. Tämänkertainen teos loppuu kaiken lisäksi vielä niin jännittävään kohtaan, etten voinut muuta tehdä kuin tilata seuraavat osat ruotsiksi, jotta näkisin mitä tapahtuu. En voi mitenkään odottaa seuraavaa vuotta tai puolta, jotta seuraava osa suomennetaan! Harvoin olen ollut näin kiitollinen kielitaidosta.

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...