sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Kovaa peliä jalkapallon MM-kisoissa

Kuin taivasta koskettaisi - Jari Ekberg

Muiden omituisten harrastuksieni lisäksi olen myös intohimoinen penkkiurheililja. Hankin MTV Sportin viime vuonna ja sen jälkeen elämä on ollutkin pelkkää Valioliigaa. Hihkuin siis suorastaan onnesta, kun huomasin kesäkuussa Prisman hyllyllä Jari Ekbergin kirjoittaman jalkapallon MM-kisojen historiikin. Kaikki MM-kisoista ja vielä suomalaisen kirjoittamana! Olin varma, että tämän kirjan avulla pääsee hyvin Brasilian tunnelmiin, enkä joutunut pettymään.

MM-kisojen pitkä ja monipolvinen historia alkaa Euroopasta, jossa 1920-luvun lopussa äänestettiin ensimmäisestä Coupe du Mondesta. Kisat sai Uruquay ja moni Euroopan huippujoukkueista loisti turnauksessa poissaolollaan. Osaa otti vain 13 joukkuetta, joista suurin osa oli Amerikan mantereelta. Vuosien saatossa turnaus kuitenkin kasvoi kasvamistaan. Sen suosio lisääntyi ja Coupe du Monden voitto muodostui vähitellen jalkapallomaailmassa sellaiseksi unelmaksi, kuin se tänä päivänä on. Vuosikymmenten aikana MM-kisoissa ehdittiin kuitenkin nähdä käsittämättömiä onnen hetkiä ja syviä epätoivon alhoja, katkenneita luita, politiikkaa, nyrkkitappeluita, kiistanalaisia maaleja, vieläkin kiistanalaisempaa tuomarityötä, mahdollisia sopupelejä ja ehkä salamurhakin. Niin ja sitten oli tietysti se yksi tyyppi, se Maradona.

Kirja etenee turnaus kerrallaan. Ekberg hahmottelee jokaisen kappaleen alussa aina turnaukseen johtaneita tapahtumia, osallistuvien joukkueiden tilannetta ja heille asetettuja odotuksia. Nämä alustukset ovatkin ehdottomasti koko kirjan parasta antia. Turnauksen ottelut käydään läpi yksi kerrallaan. Tosin 2000-lukua lähestyttäessä jotkut pelit sivuutetaan jo maininnalla. Vaikka etukäteen pelkäsin, että sanalliset ottelukuvaukset saattaisivat olla tylsiä ja itseään toistavia, osaa Ekberg hämmästyttävällä tavalla tuoda joka otteluun aina erilaisia näkökulmia, eikä lukija pääse kyllästymään. Ekberg osaa kuvailla mm. voittaneiden joukkueiden tuntoja erittäin hyvin ja koska minähän liikutun vaikka aidanseipäästä, niin valehtelematta kyynelehdin melkein joka kappaleen lopussa voittojoukkueen riemun liikuttamana.

Ekberg pitää monimutkaisen paletin todella hyvin kasassa, mutta täytyy sanoa, että 1990-luvun lopulla, otteluiden lisääntyessä, alkaa lukijan olla jo vähän vaikea hahmottaa, että missä ollaan menossa. En aina ihan pysynyt perässä siinä, puhutaanko nyt alkulohkon otteluista vai pudotuspeleistä. Kappaleiden lopuksi on tietysti vielä pelikaaviot ja muuta tilastotietoa turnaukseen liittyen.

Kirja oli aivan loistava tietopaketti kaltaiselleni urheiluhullulle, joka ei kuitenkaan kovin aktiivisesti ole jalkapalloa ihan viime vuosia lukuunottamatta seurannut. Varmasti eri otteluiden yksityiskohdista saavat konkaritkin paljon irti, mutta suurin osa kirjan tiedoista luulisi olevan todelliselle jalkapallofanaatikolle jollain tavalla tuttua. Kirja on kuitenkin valtava saavutus ja sen kirjoittamiseen tarvittavaan taustatyöhön on kulunut aikaa varmasti uskomattomia määriä. Olisin toivonut kirjaan ehkä vielä enemmän tietoa turnausten taustoista ja niiden ympärillä tapahtuneesta politikoinnista, mutta muuten minulle ei ole valittamista.

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...