Avasin tänään Suuren suomalaisen kirjakerhon lehden ja heti tarvitsi ruveta bloggaamaan. Kakkossivulla oli näet mainos Luekirja-palvelusta, joka on uusi tapa lukea sähköisiä kirjoja Suomessa.
Suomalaisia e-kirjoja on mielestäni pitkään vaivannut se, että ne vain yksinkertaisesti ovat aivan liian kalliita. Kustantamoissa selkeästi ei ole oikein tajuttu jutun ideaa, jos e-kirjasta saa maksaa yhtä paljon, jos ei enemmänkin, kuin kovakantisesta kirjasta! Tämä oli ainakin se syy, miksi en ole edes harkinnut kirjojen ostoa Elisan e-kirjapalvelusta. Hintojen täytyy suurinpiirtein puolittua ennenkuin asiakkaaksi ryhtymistä voi edes miettiä.
Tämän vuoksi olenkin varsin kiinnostunut aina, kun joku esittelee uusia sähkökirjapalveluita. Luekirja mainostaa itseään edullisena tapana lukea sähkökirjoja, joten kiinnostus heräsi heti. Kävin vakoilemassa asiaa.
Luekirja lupaa, että kirjoja pystyy lukemaan monilla eri laitteilla, mm. iPadilla ja iPhonella. Sony Readerille ja Kindlelle he eivät palvelua tarjoa, mutta nähtävästi muuten tarjonta on laajahkoa. Palvelua voi myös käyttää useammalla eri laitteella samanaikaisesti. Palvelu muistaa luetun kirjan ja kirjanmerkin, joten lukemista voi jatkaa siitä, mihin toisella laitteella jäi.
Hintapolitiikka on ainakin aiempaan verrattuna suhteellisen kohtuullista. Kolmen kirjan lukuoikeus kuussa maksaa 19.95 ja kahden kuukauden tilaus 24.90, sisältäen samat kolme kirjaa. Miksi samasta määrästä kirjoja täytyy maksaa toisessa tilaustavassa enemmän kuin toisessa, ei ole minulle aivan selvää. Ymmärtääkseni kirjan lukuoikeudet eivät myöskään kumuloidu. Jos et kuukaudessa lue kolmea, menetät käyttämättömät lukuoikeudet, kun uusi jakso alkaa.
Kirjatarjonta juuri toimintansa aloittaneelle palvelulle on mielestäni aika houkutteleva. Kirjoista löytyy sopivassa suhteessa niin uutuuksia kuin aikaisemmin ilmestyneitä kirjojakin. Esimerkkinä tarjonnasta voisin mainita Siri Hustvedtin Vapisevan naisen, Riikka Pulkkisen Totta, C. J. Samsonin Luostarin varjot (joka on muuten tosi hyvä) ja Olli Jalosen Poikakirjan. Tarjonta koostuu toistaiseksi Otavan ja Liken kirjoista, mutta kuulemma muita kustantamoita ollaan houkuttelemassa mukaan.
IPad sovellus näyttää ensi näkemältä suhteellisen pätevän oloiselta, en sitten osaa sanoa, miltä sen käyttö oikeasti tuntuisi.
Sitten niihin miinuspuoliin. Luekirja toimii lainausperiaatteella. Luettavia kirjoja ei saa omaksi, vaan kun kirja on luettu, sen joutuu palauttamaan palveluun. Luetun kirjan saa tietenkin myöhemminkin pyytää uudestaan, mutta se vie sitten yhden kolmesta lukuoikeudesta. Toisaalta, kuinka monta kirjaa sitä loppujen lopuksi koskaan lukee toistamiseen...
Tällä hetkellä myös kirjojen tilausvaihtoehtoja on mielestäni vähänlaisesti. Mitä jos haluaisikin lukea enemmän kuin kolme kirjaa kuussa? Missään ei ainakaan mainittu, että lukuoikeuksia olisi mahdollista ostaa yhtään sen enempää kuin ne kolme tarjottua.
Palvelu vaikuttaa varsin kiinnostavalta. Hinta/kirja tulee sinne pokkarin tasolle. Lienee jokaisen omassa harkinnassa, kannattaako tämänkään verran maksaa kirjasta, jota ei loppujen lopuksi saa pitää. Kirjastossahan kun edelleen saa käydä ilmaiseksi... Toisaalta jos palvelusta jatkossakin saa luettavakseen vasta kovakantisena ilmestyneitä uutuuksia, ei hinta ole yhtään paha.
Palveluun liittyminen tuntuu varsin houkuttelevalta, mutta täytyy jäädä vielä mietintälinjalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti