perjantai 30. elokuuta 2013

Intialaiset novelleissa

Tämä siunattu koti - Jhumpa Lahiri

Vaikka lukuinnostus on vähän ollutkin hakusessa, olen minä silti jotain saanut aikaan. Lukaisin kesällä Jhumpa Lahirin esikoisteoksen, novellikokoelman Tämä siunattu koti. En oikein tiennyt mitä odottaa, vaikka Lahiri ei minulle olekaan mikään uusi tuttavuus. Luin muutama vuosi sitten Lahirin toisen novellikokoelman, Unaccustomed Earth-kirjan (suom. Tuore maa) ja vaikka mielestäni tekstin taso siinä oli huippuluokkaa, olivat novellit itsessään jotenkin synkkiä ja vailla toivoa. Jotenkin tuntui, että Lahiri ei tosiaankaan antanut henkilöhahmoilleen armoa tipan tippaa.

Pelkäsin vähän, että tämä kokoelma olisi samankaltainen kuin Tuore maa, mutta pelko oli onneksi turha. Pidin tästä kirjasta paljonkin. Se koostuu yhdeksästä novellista, joiden miljöö vaihtelee Kalkutasta Amerikkaan. Päähenkilöt ovat usein intialaisia. Kirja ei silti pelkästään kerro Intiasta, kuten takakannen teksti väittää, vaan usein paljon arkisemmista asioista, parisuhteesta, perheestä ja rakkaudesta. Toki siirtolaisuutta ja Intian nykyaikaistumistakin sivutaan.

Huonoja novelleja kirjassa ei oikeastaan ole. Kaikkein parhaiten niistä on kuitenkin jäänyt mieleen tarina Oikea durwan. Siinä köyhä Boori Ma toimii lakaisijana eräässä kalkuttalaisessa asuintalossa. Talon asukkaat joutuvat kuuntelemaan hänen muisteluaan menneistä ajoista, jolloin hän eli yltäkylläisyydessä ennen päätymistään pakolaiseksi. Kun sitten luksus saapuu taloon pesualtaan muodossa, ovat seuraukset ennalta-arvaamattomat varsinkin Boori Malle. Tarina oli toisaalta humoristinen, mutta silti kaihoisa ja vähän surullinenkin.

Ennen kirjan lukemista huomioni muuten kiinnittyi kirjan kanteen. Siinähän komeilee ilmiselvä Neitsyt Maria! Ensin alkuun ajattelin, että onko tosiaan niin, että sanasta pyhä ainoa mielleyhtymä on kristillisen uskon symbolit. Kannen suunnittelija on kuitenkin ollut paljon fiksumpi kuin ajattelinkaan. Sininen neitsytpatsas nimittäin näyttelee varsin keskeistä roolia yhdessä kirjan tarinoista.

Tämä siunattu koti on voittanut Pulitzer-palkinnon ja se tosiaan on kirja, jota voi lämpimästi suositella varsinkin niille, jotka pitävät novelleista. Tämän luettuaan voi olla helpompi siirtyä myös Tuoreen maan pariin.

4/5

Lue tämä kirja, jos
  • Pidät nykynovelleista ja ajatuksia herättävistä tarinoista
  • Haluat lukea hyvinkirjoitetun kirjan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...