sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Tiivis tietopaketti islamista


Islamin käsikirja - Jaakko Hämeen-Anttila

Minuahan tunnetusti kiinnostaa lähes kaikki, joten luin oikein mielelläni tämän 2004 ilmestyneen Hämeen-Anttilan johdatuksen islamin keskeisiin piirteisiin. Kirja koostuu kolmesta osasta. Ensimmäisessä osassa käydään pääpiirteittäin läpi islamin ja sen maiden historiaa aina uskonnon syntyvuosista nykypäiviin asti. Toisessa osassa keskitytään tarkemmin itse uskontoon ja sen oppeihin. Kolmanteen osaan Hämeen-Anttila on nostanut esiin asioita, joista mm. media on viime vuosina aktiivisesti kirjoittanut. Kirjailija tuo lisävaloa mm. Iranin vallankumoukseen, naisten asemaan ja jihadiin.

Tiesin ennalta, että Hämeen-Anttila on yksi Suomen johtavia islamintutkijoita, mutta hänen tuotteliaisuutensa tuli silti yllätyksenä. Pelkästään tämän kirjan kirjallisuusluettelosta löytyy useita Hämeen-Anttilan kirjoittamia kirjoja ja niitä on sittemmin tullut paljon lisää. Ei siis liene ihme, että tällä kokemuksella tämäkin kirja on hyvin kirjoitettu ja erittäin mielenkiintoinen.

Teksti on enimmäkseen helppolukuista ja Hämeen-Anttila on pyrkinyt siihen, ettei mene liialti pieniin yksityiskohtiin vaan selittää asiat ja ilmiöt lukijalleen vain siinä laajuudessa kuin niiden ymmärtäminen edellyttää. Tästä huolimatta uusia termejä on paljon. Ainakin minulta alkoi toisen osan aikana mennä sunnat, hadithit ja suufit iloisesti sekaisin. Islamin opista kertovaa osaa ei voikaan oikein lukaista noin vain, vaan eri termejä on pakko painaa mieleensä, että jatkossa pysyy edes jotenkin kartalla, mistä tässä nyt puhutaan.

Islamiin perehtyneenä tutkijana Hämeen-Anttilalla on vahva käsitys muslimimaiden nykytilasta. Hän myös tuntuu tietävän tarkalleen, millaisen kuvan tälläinen rivikansalainen on viime vuosina saanut islamista lähinnä median välityksellä. Hämeen-Anttila ei säästele lukijaansa, kun hän kirjassaan kyseenalaistaa tämän maailmankuvan, osuen samalla niihin kaikkein syvimmälle juurtuneisiin ennakkoluuloihin niin tarkasti, että ihan itseäkin alkaa jo hävettää. Siis hävettää omasta puolesta, kun sitä on mennytkin uskomaan kaikenlaista yksipuolista propagandaa ja ottanut median esiin nostamat yksittäiset tapahtumat koko muslimimaailmaa koskevana yleisenä totuutena. Kirjan lukemisen jälkeen on aika piinallisen selvää, että en oikeasti tiedä mitään mistään, ainakaan jos islamista puhutaan.

Islamin käsikirja oli kaikessa lyhyydessään ja tiiviydessään varsin silmiä avaava lukukokemus. Suosittelenkin tätä lämpimästi kaikille, joita eri kulttuurit ja nykymaailma yleensäkin yhtään kiinnostaa. Kirja laajentaa yleissivistystä ja ehkä niitä iltauutisiakin osaa nyt katsoa hieman eri linssien läpi kuin aikaisemmin. Ainoa asia, joka minua kirjaa lukiessa harmitti oli se, että tämä on jo kymmenen vuotta vanha. Hämeen-Anttilan mielipide muslimimaiden viime vuosien tapahtumista olisi myös ollut mielenkiintoista tietää.

5/5

4 kommenttia:

  1. Hienoa Riikka, että olet ennakkoluulottomasti tarttunut Hämeen-Anttilan kirjaan! Islamista ja muslimeista on ihmisillä usein ennakkoluuloisia ja vihamielisiäkin käsityksiä, jotka useimmiten perustuvat oikeiden tietojen puutteeseen. Kun tietoa saa ja/tai tutustuu itse lähemmin johonkin muslimiin, huomaa että ihmisiä hekin ovat. Hämeen-Anttilan kirjoja lukiessa on kuitenkin muistettava, ettei hänen tekstinsä myöskään ole koko totuus. Hän kirjoittaa aina omasta näkökulmastaan ja on ihmisiä, jotka kyseenalaistavat sen ja kiistävät asiantuntijuuden. En itse kuulu heihin vaan arvostan Hämeen-Anttilaa kollegana. Jos jokin kritiikin sana pitäisi lausua niin Hämeen-Anttilan valtava tietous perustuu lähes yksinomaan kirjoihin ja "ajan" seuraamiseen eri tiedotusvälineiden kautta. Hän on jonkin verran matkustellut Lähi-idässä, muttei koskaan asunut siellä pitempiä jaksoja eikä hänellä siis ole omakohtaista asiantuntijuutta siitä, millaista elämää muslimit näissä maissa elävät & puuttuu henkilökohtainen suullinen kieliyhteys islamin maailmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, että yleensä kaikkiin asioihin löytyy vain monia mielipiteitä ja harvoin mikään niistä on se lopullinen, koko totuus. Yleensäkin kaikki tietokirjat on hyvä lukea tästä näkökulmasta. Islamin käsikirja tuntui kuitenkin oikein raikkaalta tuulahdukselta kaikkien näiden autopommi- ja terrorismiuutisten keskellä.

      Poista
  2. Islam on kiinnostanut aina. Pitää laittaa kirja korvan taa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä! Tällä pääsee ainakin hyvin alkuun.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...