maanantai 22. joulukuuta 2014

Hiljaiset ne maan perii?

Kuva: Avain
Hiljaiset. Introverttien manifesti - Susan Cain

Tämän päivän blogipostaus piti käsitellä Kate Atkinsonin Elämä elämältä-kirjaa, mutta Lukutoukassa ennätettiin juuri edelle. Jätetään Elämä elämältä siis tuonnemmaksi ja keskitytään joulurauhan teemaan sopien hiljaisiin ihmisiin.

Introvertteja on kaikkialla. Heitä on pelkästään USA:ssa ainakin kolmasosa väestöstä (ja Suomessa varmaankin enemmän). Silti työelämässä ulospäinsuuntautuneisuus on ihanne, johon kaikkien odotetaan pyrkivän. Mitä paremmin osaat itseäsi myydä, sitä parempana ja kyvykkäämpänä ihmisenä sinua pidetään. Kaikki eivät kuitenkaan tähän pysty. Osa ihmisistä suuntaa ajattelunsa sisäänpäin ja sen sijaan, että tämä nähdään heikkoutena, kannattaisi introverttien ainutlaatuisia ominaisuuksia hyödyntää paremmin.

Cain lähtee käsittelemään aihettaan hyvin tieteellisestä näkökulmasta. Hän esittelee kirjassaan useita tutkimuksia, joilla introverttien ja ekstroverttien eroavaisuuksia on pyritty kartoittamaan, niin käytöksen kuin aivojen toiminnan asteella. Hän pyrkii löytämään ne asiat, joissa introverttien vahvuudet piilevät ja antaa samalla jonkin verran vinkkejä myös ulospäinsuuntautuneessa maailmassa pärjäämisessä.

Täytyy sanoa, että varsinkin kirjan alkukappaleista löysin täysin itseni. Tietyt luonteenpiirteeni, joita olen itsekin pitänyt aina jotenkin kummallisina ja poikkeavina, eivät ole suinkaan sitä, vaan osa introverttiä luonnettani. Moni asia, joista Cain kirjassaan puhuu, on ollut minulle ainakin alitajuisesti itsestäänselvyys jo pitkään.

Vaikka kirja oli ainakin tietyllä tasolla jopa elämää mullistava, odotin silti kirjalta vielä jotain enemmän. Kirjan englanninkielinen alaotsikko (The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking) kuvaakin kirjan sisältöä paremmin kuin sen käännös. Näkökulma on nimittäin hyvin Amerikka-keskeinen ja bisnesmaailmaan painottuva. Suomessa, jossa hiljaisuus on edelleen kunniassa, ei introverttiys ole ihan samanlainen ongelma, kuin kulttuureissa, joissa on aina oltava jotain sanottavaa. Toinen toistaan seuraavat tutkimustulokset alkoivat käydä kirjan loppua kohden myös hieman pitkästyttäviksi.

Kirja oli kuitenkin kohtuullisen hyvä ja tärkeästä asiasta kirjoitettu. Joku viimeinen silaus jäi kuitenkin mielestäni vielä puuttumaan ja jäin kaipaamaan jotain lisää. Suosittelen kuitenkin kirjaa kaikille introverteiksi tunnustautuville ja heidän läheisilleen.

4/5

2 kommenttia:

  1. Mun on varmaan pakko lukea tämä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kovasti! Tässä oli kuitenkin paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...