keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Jos et ensimmäisellä kerralla onnistu, niin yritä, yritä uudelleen

Elämä elämältä - Kate Atkinson

Kirjablogit täyttyvät 2014-vuoden koostepostauksista, mutta hei! Tätä vuottahan on vielä kymmenen tuntia jäljellä! Itse yritän epätoivon vimmalla lukea vielä viimeistä kirjaa, jotta saisin lukutilastoja sen osalta kirkastettua. Koostepostauksen sijaan jatketaan siis kirja-arvioilla. Näitäkin on kuluvan vuoden osalta  jonossa vaikka kuinka monta...

Viime postauksessa lupailin arviota Elämä elämältä-kirjasta, josta on monessa blogissa viime aikoina puhuttu. Asia ei sinänsä ole ihme, koska kirja on yksi mielenkiintoisimmista lukukokemuksista koko vuonna.

Ursulaa on koko hänen elämänsä vaivannut omituinen déjà vun tunne. Aivan kuin hän olisi kokenut kaiken jo aikaisemminkin. Tämän tunteen johdattamana Ursulan on lähes pakko tehdä väliin tekoja, joita ei voi itsellekään selittää; saattaa naapurintyttö kotiin sen sijaan, että lähettäisi tämän matkaan yksin, estää kotiapulaisen meno Lontooseen lähes keinolla millä hyvänsä tai kävellä sen hyvännäköisen, kohteliaan miehen ohi tervehtimättä. Ihmisen elämässä nimittäin ne mitättömätkin yksityiskohdat saattavat lopulta ratkaista kaiken. Niin moni asia voi mennä niin monella eri tavalla pieleen.

Ursula saa kuitenkin elää elämäänsä uudelleen kerta toisensa jälkeen. Aivan kuin hänet olisi luotu yrittämään uudelleen niin monta kertaa, että osaa vihdoin tehdä kaikki asiat juuri oikein. Kyky on sekä kirous, että lahja. Ursula joutuu luovimaan läpi 1900-luvun alun Euroopan synkimmät vaiheet parhaansa mukaan samalla perheestään huolehtien. Onnistuuko kaikkea kuitenkaan aina muuttamaan ja jos onnistuu, niin mitkä ovat seuraukset?

Atkinson on kirjoittanut uskomattoman kiehtovan kirjan uudelleensyntymisestä ja kohtalon voimasta. Eloonjääminen saattaa olla lopulta aivan hiuskarvan varassa ja ne pienimmätkin päätökset ovat usein merkittävämpiä kuin voisi uskoakaan. Paljon on lopulta merkitystä sillä, käveleekö esimerkiksi juuri tiettyä katua tietyllä hetkellä, seisooko oikeassa paikassa oikeaan aikaan, tapaako oikeat ihmiset. Kirja saa miettimään omaakin kuolevaisuutta ja sitä, miten suuri merkitys sattumalla ihmisen elämään kuitenkin on.

Ursulan uudelleenyrittämistä on väliin jopa hauska seurata. 1918-vuoden influenssaepidemialtakaan ei vältytä lopulta kuin äärimmäisten toimien avulla. Uudelleensyntyminen laittaa Ursulan myös vaikeiden valintojen eteen. Jos tiedät, että maailma on menossa kohti katastrofia, mitä olet lopulta valmis tekemään sen estääksesi?

1900-luvun alun Eurooppa kuvautuu sotineen ja muine tapahtumineen Ursulan ja hänen perheensä kautta kirjassa todella loistavasti. Sotien aiheuttamat menetykset menevät lukijallakin ihon alle. Kirja on mahtava ja ajatuksia herättävä lukukokemus, jossa tarinan ytimessä on lopulta perheen ja rakkauden voima. Atkinsonin muita kirjoja lukee tämän jälkeen ihan mielellään lisää.

5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...