tiistai 10. helmikuuta 2015

Hämmentäviä hetkiä Kefahuchin Vuon laitamilla

Valo - M. John Harrison

Julkaistu: Like 2007
Alkuperäinen nimi: Light, 2002
Suomentanut: Hannu Tervaharju
Sivumäärä 358 s.

Kirjastosta

Kefahuchin Vuo valaisee koko Hiekkarannan taivaan. Vuo on kiehtonut eri sivilisaatioiden avaruusseikkailijoita maailmankaikkeuden syntyajoista lähtien. Kukaan ei oikein tiedä mikä tai mitä Vuo on, mutta kaikki haluaisivat päästä sen salaisuudesta selville. Vuo on omituinen paikka, jossa edes fysiikan lait eivät päde, vaan täydellinen kaaos vallitsee.

Kefahuchin Vuo liittää lopulta yhteen kolmen ihmisen kohtalot. Michael Kearney on 1990-luvun viimeisenä vuosina työkseen fraktaaleja tutkiva fyysikko ja vapaa-ajallaan sarjamurhaaja. Häntä ajaa takaa salaperäinen Varjo, jonka Kearney haluaa pitää loitolla sananmukaisesti hinnalla millä hyvänsä. Ed on kaukaisessa tulevaisuudessa virtuaalimaailmoista riippuvainen hylkiö, mutta joskus hän on ollut koko Hiekkarannan huimapäisin seikkailija. Seria Mau katuu uravalintaansa K-aluksen kapteenina. Voiko peruuttamattoman päätöksen kuitenkin peruuttaa?

Tarina pyörii kolmen päähenkilönsä ympärillä, mutta mukaan soppaan on heitetty myös intergalaktinen sirkus, geenimanipuloituja rikshatyttöjä, palkkasotilaita, kymmenen eri ulottuvuutta ja fraktaaleiksi sulavaa todellisuutta.

Löysin Harrisonin Kefahuchin Vuo-sarjan kolmannen osan kirjastosta ja se vaikutti mielenkiintoiselta. Koska olen kuitenkin perusteellinen ihminen, päätin aloittaa lukemisen sarjan alusta. Alkuasetelma vaikutti erittäin lupaavalta: Tähtivaeltaja-palkinnon voitto ja kehuja Hesarista etukannessa. Epäilin kuitenkin vahvasti, että edessä olisi lukukokemus, joka ei välttämätä kuuluisi niiden kaikkein helpompien joukkoon.

En ollut kovinkaan väärässä. Kolmasosan kirjasta luettuani löysin itseni pohtimasta, että en oikeasti ymmärrä yhtään, mitä tässä kirjassa tapahtuu. Päähenkilöiden tavoitteet ja motivaatiot olivat täysin hämärän peitossa, enkä oikein käsittänyt, miten heidän tarinansa edes liittyivät toisiinsa. Onneksi tuon kohdan jälkeen juonenkuljetus kuitenkin nopeutuu ja kirja imaisi jotenkin käsittämättömällä tavalla mukaansa. Kolmen päähenkilön elämänkohtalot kietoutuvat salakavalasti yhteen ajan ja paikan etäisyydestä riippumatta. Päähenkilöistä paljastuu yhä uusia ulottuvuuksia mitä pidemmälle kirja etenee.

Valo oli hyvin hämmentävä lukukokemus. Se vie lukijansa matkalle, jossa ei auta kuin roikkua mukana tai jää paitsi jostain tärkeästä. En voi sanoa, että olin lopussakaan vielä ihan varma mistä kirja kertoi. Sen verran Valon tarina kuitenkin kiehtoi, että sarjan seuraava osa kummasti houkuttelee.

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...