lauantai 6. huhtikuuta 2013

Vähän psykedeelistä

Gorilla - Juhani Karila

Sain Gorillan käsiini, mitenkäs muutenkaan kuin PEKKin kautta. Jos tästä esikoiskirjakerhosta jotain voi sanoa, niin ainakin sen, että se ihan tosissaan haastaa lukemaan ihan erilaisia kirjoja kuin normaalisti. Gorilla on tästä jälleen suorastaan loistava esimerkki.

Karila on muutaman vuoden takainen J. H. Erkon novellikilpailun voittaja ja Gorillakin on kokoelma lyhyitä tarinoita ja novelleja. Sen aiheet vaihtelevat Toisen maailmansodan tarkka-ampujista nykypäivän lahkoihin.

Karilalla on lyhyt ja ytimekäs kirjoitustyyli, jossa ei korulauseita juurikaan vilahtele. Lauseet ovat lyhyitä, mikä tekee lukemisesta nopeaa. Tämän seurauksena lukija tuntee väliin olevansa kuin vuoristoradalla, kun Karila vie tarinaa eteenpäin hengästyttävällä nopeudella ja usein myös aivan ennalta-arvaamattomasti. Yksi lempitarinoistanikin, Kana tappaa, saa lukijan hörähtelemään epäuskoisesti tarinan suorastaan herkulliselle absurdiudelle.

Tuntuu, että Karila ei ole asettanut tarinoilleen mitään rajoja. Ne saattavat mennä minne tahansa, mikä puolestaan luo oman haasteensa lukijalle. Aika moneen kertaan jännitin, pääsenköhän tarinan aiheesta perille, ennen kuin se loppuu. Voin myös ihan rehellisesti myöntää, että 60 prosenttia ajasta olin aivan pihalla siitä, mitä Karila oikeasti haluaa tarinoillaan kertoa. Osa novelleista meni enimmäkseen vain kulmia kohotellessa ja loppukommentti oli useampaan kertaan, että jaa-ha, tämmöistä.

Gorilla oli ehkä hieman liian sekava minun makuuni. Tämä varmasti sopii paremmin niille, jotka nauttivat salattujen merkitysten pohtimisesta ja löytämisestä lukemistaan kirjoista. Tälläinen vähän laiskempi yksilö kuten minä jäi kaipaamaan selkeämpiä juonia.

3/5

Muiden arvioita: Kirsi on aika lailla samoilla linjoilla kanssani, Aamulehdessä ja Kirjasfäärissä tykättiin enemmän

Lue tämä kirja, jos

  • juonen epämääräisyys ei sinua haittaa
  • tykkäät pohtia tarinoiden merkityksiä
  • haluat lukea jotain vähän erilaista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...