maanantai 2. syyskuuta 2013

Suola on pahaa... voi se olla hyvääkin


Cooking School Secrets for Real World Cooks - Linda Carucci

En ole mikään himokokkaaja, mutta aina joskus sekin innostus iskee. Silloin sitä haaveilee vaikka millaisesta gourmet-ruoan tekemisestä, vaikka taidot ovat enemmän siellä makaronilaatikon tasolla. Suurin unelmani on se, että paistan itselleni vielä joskus täydellisen mediumin pihvin. Siitä huolimatta, että tämä nyt ei paljoa muuta vaatisi kuin pihvitarvikkeiden hakemista kaupasta, en ole vielä saanut tätä aikaiseksi.

Pihvi-inspistä odotellessa ainahan asiasta voi lukea ja yrittää oppia, kuinka paistaminen tehdään täydellisesti, sitten kun tositilanne tulee eteen. Näine ajatuksin tähänkin kirjaan aikanaan tartuin. Otsikkohan lupaa hyvää: koulutettujen kokkien parhaat niksit arkikielelle käännettynä. Niksien lisäksi kirja lupailee takuuvarmoja reseptejä, joilla kokkaustaitonsa saa hiottua timantinkovaksi.

Kirja on jaettu useampaan osaan aika perinteiseen kokkikirjatyyliin. Niksejä ja reseptejä löytyy keitoista, salaateista, pastasta, lihoista ja jälkiruoista. Kirja itsessään ja jokainen kappale alkaa niksikokoelmalla, jolla pääsee kuhunkin aiheeseen aina sisälle. Kukin resepti sisältää myös omat vinkkinsä, joista saa irti yllättävän paljon. Kirjan alussa Carucci kertoo kokkauksen perusteista, liemien valmistamisesta, ruoan maistamisesta, erilaisista kokkaustavoista sekä raaka-aineiden valitsemisesta.

Kirja on monipuolinen ja siitä oppi aika hyvin kyllä muutamia uusiakin juttuja. Aika monet vinkeistä olivat tosin ennestään tuttuja. Jäin ehkä silti kaipaamaan vielä jotain viimeistä valaistumista. Siihen pihvinpaistoon Caruccilla ei ollut mitään sellaista sanottavaa, jota en olisi jo muutenkin tiennyt. Reseptitkään eivät oikein sytyttäneet. Kuvia kirjassa ei ole ja reseptit vaikuttivat väliin vähän turhan monimutkaisilta. Niissä oli usein raaka-aineita, jotka eivät välttämättä kuulu ainakaan suomalaisten pikkumarkettien valikoimaan. Jos kuitenkin jostain syystä tulee tarve valmistaa kiitospäivän kalkkuna linnun valmistelemisesta alkaen, löytyy tästä kirjasta asiaan oikein hyvät ohjeet.

Mitäs sitten tästä opin? Täytyy sanoa, että ihan kauhean paljon ei hihaan tarttunut, mutta ainakin se oli uutta, että pastan kiehuminen kannattaa lopettaa kunnon annoksella kylmää vettä, että pastasta tulee paremmin al dente. Kaikkein paras niksi liittyy kuitenkin suolaan. Carucci esittelee kirjassaan useammankin suolalaadun, mutta ennen kaikkea kehoittaa maistelemaan eri suolalaatuja, koska eroja niissäkin on. Itse sain suorastaan ahaa-elämyksen siitä, että paakkuuntumisenestoaine tekee pöytäsuolasta aivan käsittämättömän pahan makuista. Ilman tätä ainetta suola on aivan kuin eri planeetalta. Kannattaa kyllä kokeilla, suola voi tosiaan maistua myös hyvältä.

Aika siis perusteos kokkaamaan opettelevalle. Reseptit tästä kirjasta eivät aiheuttaneet mitään kovin suuria intohimoja, mutta joku muu saattaisi niistä innostua enemmänkin.

3/5 

Lue tämä kirja, jos

  • olet edennyt ruoanlaiton alkeista jo vähän pidemmälle ja kaipaat perusvinkkejä siihen, miten teet aterioistasi täydellisiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...