sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Mystinen itänaapuri

Äiti-Venäjän aapinen - Outi Parikka


Outi Parikalla on takanaan pitkä ura MTV3:n uutisten Venäjän erikoistoimittajana. Hän onkin siis otollinen henkilö kirjoittamaan opasta Venäjästä, sen kulttuurista ja ihmisistä. Työssään Parikka on joutunut tutustumaan niin tavallisten ihmisten kuin rikkaiden ja mahtavienkin elämään.

Äiti-Venäjän aapisessa käydään läpi venäläisten aakkosten kautta 28 keskeistä Venäjään, sen ihmisiin ja kulttuuriin liittyvää aihetta. Kirjan myötä tutustuu mm. venäläiseen ruoka- ja juomakulttuuriin, juhliin, liikenteeseen ja televisioon. Myös venäläisyyden varjoisammalla puolella käydään: omat aakkosensa kirjassa on saanut myös rikollisuus, lahjonta ja huijaaminen. Koko kirjan johtava ajatus on kuitenkin pohdinta siitä, mitkä seikat venäläisessä tapakulttuurissa ja ihmisten ajatusmaailmassa ovat ne, jotka näitä ilmiöitä synnyttävät.

Voin ihan rehellisesti myöntää, että samalla kun Venäjä on alkanut kiehtoa minua yhä enemmän, se myös pelottaa aika tavalla. Itärajan tuolla puolella on maa, joka on niin iso, ettei sitä pieni ihminen voi edes käsittää ja siellä asuu kansa, jonka ajattelutapa tuntuu väliin niin vieraalta, että se saattaa jopa ahdistaa. Ainoa ratkaisu tähän siis on hankkia aiheesta lisää tietoa ja sitä myötä toivottavasti myös ymmärrystä. Parikan kirja on näihin lähtökohtiin varsin oiva teos. Parikka tunnistaa tämänsuuntaiset ajattelumallit myös muissa suomalaisissa ja pyrkii selittämään ajattelutavan ja kulttuurien eroavaisuuksia mahdollisimman ymmärrettävästi ja käytännönläheisesti. Tämän kirjan luettuani ymmärrän venäläisiä takuulla taas vähän paremmin.

Parikan lähestymistavasta näkee, että hän on tottunut Venäjänmatkaaja. Hän suhtautuu asioihin sopivalla ulkopuolisen kriittisyydellä, mutta samalla pyrkii nostamaan esiin asioita, jotka Venäjällä ovat ainutlaatuisia ja joista suomalaisetkin voisivat joskus ottaa oppia. Taustatyötä Parikka tuntuu tehneen tätä kirjaa varten aivan huikean määrän. Hän on käynyt läpi viimeaikaista Venäjä-tutkimusta ja nostaa kirjassaan keskeisimpiä löydöksiä esiin. Kirjan lopussa on lisäksi kattava linkkikokoelma, jonka kautta kirjan teemoihin pääsee syventymään vielä lisää.

Kirjaa on helppo lukea, Parikka kirjoittaa muutamaa pientä suvantokohtaa lukuunottamatta aiheestaan vetävästi ja lämpimästi. Suosittelen tätä kirjaa kaikille niille, joita Venäjän kulttuuri kiehtoo ja ihmetyttää. Tästä on hyvä aloittaa aiheeseen tutustuminen. Toinen hyvä katsaus aiheeseen on Anna-Lena Laurenin Hulluja nuo venäläiset, joka on tosin tiiviimpi ja kevyemmällä otteella kirjoitettu.

Nyt tekisi mieli lukea venäläistä nykykirjallisuutta. Onko teillä mielessä kirjailijoita, joita voisitte suositella?

4/5

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta kirjalta! Venäjä kiehtoo kovin, vaikken ole siihen sen syvällisemmin tutustunut. Intohimoni on suuntautunut enemmänkin venäläisiin klassikoihin, mutta tällainen kulttuurillinen katsaus kyllä kiinnostaa kovasti. Laitanpa kirjan nimen ylös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on kyllä todella asiantunteva tietopaketti venäläisestä kulttuurista. Voihan se olla, että jopa klassikkoja ymmärtää vähän paremmin tämän lukemisen jälkeen.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...