Vuodenvaihde ja loppukesä ovat kirjahullulle aina jännää aikaa, kun uutuuskirjojen katalogeja alkaa löytyä kustantamoiden sivuilta. Tänä vuonna olen asiassa aika myöhään liikkeellä, mutta kirjakatalogit ovat kuin kirjanystävän karkkikauppa: ihanuuksia löytyy missä kohtaa vuotta tahansa!
Olen ollut katalogien ylin ystävä jo vuosien ajan. Niitä on ihana selailla. Ne ovat värikkäitä, uusia löytöjä tekee väistämättä ja kirjaesittelyiden yhteyteen ympätyt kirjailijoiden kuvat ja muut tiedot ovat myös mukavaa luettavaa. Ai tuollainen naama on tämänkin kirjan takana! On ihan oma tunteensa korkata uusi kirjakatalogi, kun ei tiedä mitä edessä odottaa.
Yritin käydä kevään katalogeja kattavasti läpi tänäkin vuonna ja listaihmisenä laitoin muutamia kiinnostavia uutuuksia muistiin ihan omalle sivulleen tuonne yläpalkkiin. Olisihan kirjoista voinut oman postauksenkin tehdä, mutta siitä olisi tullut pitkä kuin nälkävuosi. Eli ehkä parempi näin. Oma lehmä oli sinänsä myös ojassa, että tuolta löydän kirjavinkit helposti vähän myöhemminkin.
Valitettavasti tänä vuonna Tammelta ja WSOYlta sain aikamoisen kylmän suihkun niskaani kirjoja selatessani. Nämä kaksi firmaa ovat nimittäin päättäneet siirtää kataloginsa #kirja-palveluun, josta uutuuskirjoja voi sitten selailla enemmän ja vähemmän näppärästi. #kirja on minulle jo aikaisemmin jossain määrin tuttu. Palvelu vaikutti alunperin ihan mielenkiintoiselta. Sen avulla yritetään selvästi tuoda blogimaailmassakin vallitsevaa yhteisöllisyyttä kirjojen markkinoinnin yhteyteen. Kirjoja voi palvelussa arvioida ja laittaa itselleen muistiin.
Valitettavasti alun kiinnostuksen jälkeen koko palvelu on osoittautunut omiin tarpeisiini nähden enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Vanhojen kirjojen tiedot tuntuvat tiettyjen kustantajien sivuilta hävinneen kokonaan. #kirja-palvelun kirjat eivät tule myöskään esille Google-hauissa, joten kirjojen kansikuvien metsästys on väliin haastavaa.
Nyt sitten sain ilokseni todeta, että ei se kirjakatalogin selaus siellä #kirjassa ole yhtään sen helpompaa. Olin erittäin harmistunut, koska muiden firmojen katalogit yrittävät ihan tosissaan myydä minulle kirjojaan kiinnostavalla tavalla, kun taas #kirjan "katalogi" on oikeasti vain luettelo kirjoja, jotka sattuvat nyt keväällä ilmestymään. En saa listauksesta irti läheskään sitä samaa, mitä oikeista katalogeista saan. Mielenkiinto itselleni aiemmin tuntemattomiin kirjoihin jää syttymättä ja tiedän jättäväni huomiotta paljon kirjoja, jotka minua kiinnostaisivat. Otetaan tähän vielä se, että #kirja latautuu todella hitaasti, navigointi eri kirjojen ja listauksen välillä on hankalaa ja klikkauksia joudut hiirellä tekemään moninkertaisen määrän muiden firmojen käteviin pdf-katalogeihin nähden, niin ärsytyskynnys on jo aika korkealla. Toivottavasti tämä ei ole lisääntyvä trendi myös muilla kustantajilla.
Näin. Sainpahan avautua.
Mitä kevään uutuuskirjoja sinä erityisesti odotat? Löytyykö blogistasi kirjalistaus? Oletko tutustunut #kirja-palveluun ja miten olet katalogien kanssa pärjännyt? (Onko tässä #kirja-asiassa jotain sellaista, jota en ole tajunnut ja ne perinteiset katalogit ovat jossain vain klikkauksen päässä?)
#kirja:ssa olevat katalogit saivat aikamoisen nyrpeän vastaanoton minultakin. Niiden selailu oli tuskaisaa puuhaa, ja loppui hyvin nopeasti. Tein blogiini vuodenvaihteessa jonkinlaista uutuuksien tärppilistaa, mutta se toimii lähinnä muistilistana itselleni. Että näitä voisi jossain vaiheessa ehkä kokeilla, kiinnostaako vai ei. :)
VastaaPoistaJotenkin huojentavaa kuulla, että hihat ovat muillakin palaneet :D En oikeasti ymmärrä, mitä WSOY ja Tammi ovat ajatelleet. Eivät ainakaan meitä kirjojen suurkuluttaja-bloggaajia.
PoistaSamaa mieltä olen minäkin #kirjan "katalogeista". Aika äkkiä loppui mielenkiinto selailuun.
VastaaPoistaMutta se on kyllä aina kutkuttavaa, kun uusia katalogeja alkaa ilmestyä! Ikinä ei tiedä, mitä kaikkea houkuttelevaa löytääkään! :)
Älä muuta sano! Meinasin sanoa, että on se hyvä kun on näin halvat huvit, kun katalogeista saa kiksinsä. Eipä se niin halpaa sitten kuitenkaan olekaan, kun se katalogien selailu kasvattaa sitä ostoslistaa.
PoistaMinun sivultani et löydä kirjalistauksia -- aloin itsekin miettimään miksi, olenhan periaatteessa kaikenlaisten listojen rakastaja, osin senkin vuoksi että tiedän niitä kirjoitetun jo muinaisessa Mesopotamiassa :).
VastaaPoistaEn ole juurikaan perehtynyt kevään uutuuksiin, mutta Hesarin koostetta lueskelin ja sieltä pisti silmääni Lauri Eirolan Assurin kehrä. Romaani Assyrian valtakunnan luhistumisesta (Like). Sen varmasti luen ja postaan!
Assurin kehrä on myös minun "pakko lukea"-listallani, kuulosti niin mielenkiintoiselta! Samalla ajattelin heti, että olisi mielenkiintoista kuulla, mitä mieltä sinä kirjasta olet.
PoistaEn ole tehnyt kirjalistauksia, kun ystävälliset blogikaverit tekevät tosi mielenkiintoisia postauksia uusista kirjoista :) Käyn kyllä lukemassa netistä katalogeja ja olen löytänyt kaikista ihan ne normi katalogit mitä selailen aina joskus. Muutama kustantamo lähettää minulle uutuuskirjoista sähköpostia ja voin sitten valita luenko arvostelukappaleen vai en. En ole tutustunut #kirjapalveluun. Googletan vain kustantamon nimen ja siinähän ne sitten katalogit ovat etusivuilla. Simppeliä.
VastaaPoistaMuiden kirjalistauksissa on todella mielenkiintoista se, kuinka samasta valikoimasta saa niin monta erilaista kiinnostavien kirjojen listausta aikaiseksi. On jännää katsoa, miten erilaisia kirjamakuja ihmisillä on.
Poista