keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Ei siinä ollutkaan pikkupoikaa

Vaarille pala haitaria - Jaana Kapari-Jatta

Kääntäjänä paremmin tunnettu Kapari-Jatta on julkaissut myös pari omaa kirjaa. Vaarille pala haitaria on niistä toinen. Jostain syystä minulla oli alunperin mielikuva, että kirja olisi romaani. Kehittelin mielessäni jo otsikon perusteella juonta, jossa nuori poika viettää kesät isovanhempien luona ja isoisän haitarin sävelet soivat kesäyössä.

Juu ei, tämä olikin kolumnikokoelma. Pienen ajatusten muokkaushetken jälkeen pääsin kuitenkin kirjaan nopeasti sisälle, enkä jäänyt haihattelemaan kasvutarinoiden perään. Kirja koostuu Kapari-Jatan kolumneista, jotka on julkaistu alunperin eri lehdissä, mm. Uusimaassa. Aihepiirit liikkuvat oikeastaan kaikessa maan ja taivaan välillä. Kapari-Jatta puhuu niin ammatistaan, kissoistaan, lapsenlapsistaan, puutarhanhoidosta, Gambiasta kuin monesta muustakin elämään kuuluvasta mukavasta ja ei niin mukavasta asiasta. Kolumnit ovat muutaman sivun mittaisina tiiviitä ja niitä lukee nopeasti.

Parhaimmillaan Kapari-Jatta on kolumneissa, jotka käsittelevät eläimiä, lapsia ja Kapari-Jatan omaa lapsuutta. Näissä kolumneissa kirjailija on ehdottomasti hauskimmillaan ja kaikkein teräväkatseisimpana. Minua hämmensi myös hieman se, että vaikka minulla ja kirjailijalla on ikäeroa se pari vuosikymmentä, olivat jostain syystä monet lapsuusmuistot samoja. Varsinkin superpalloja, narunhyppelyä ja muita välituntien ajanvietteitä muistelen edelleenkin lämmöllä. Todennäköisesti Kapari-Jatta osaa kirjoittaa hyvin myös puutarhanhoidosta, mutta koska aihe ei kosketa minua tällä hetkellä mitenkään, jäivät nämä kolumnit vähän mitäänsanomattomiksi.

Ihan kohtalainen kolumnikokoelma siis. Kapari-Jatalla on (useimmiten) ihan tähdellistä sanottavaa monestakin asiasta, mutta jotenkin se viimeinen terävyys jäi puuttumaan. Kolumnit eivät oikein pysyneet myöskään aiheessa vaan tuntui, että kirjoittajan ajatukset lentelivät vähän sinne tänne. En voinut olla tätä lukiessani muistelematta erään toisen suomalaiskirjailijan kolumnikokoelmaa, josta pidin kyllä tätä enemmän.

3/5

Lue tämä, jos
  • pidät kolumneista
  • haluat lukea väliin ihan hauskaakin pohdintaa elämän arkisista asioista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...