torstai 12. syyskuuta 2013

Naisia kolmessa polvessa

Olot - Sanna Eeva

Kirjan perheen naisilla ei ole oikein koskaan ollut helppoa varsinkaan keskenään. Elsa on isoäiti, joka asuu vanhan Veikko-kissansa kanssa kotitalossaan yksin, surren menetettyjä mahdollisuuksia ja haikaillen menneitä. Ellu on uranainen, jonka on pidettävä pystyssä niin toimisto kuin perhekin. Ellulla on monta rautaa tulessa ja aina kiire. Aikaa ei kovin paljoa perheelle löydy, kun pitää tehdä pitkää päivää toimistolla ja siinä ohessa vielä viihdyttää nuorta rakastajaa. Emilia on Ellun tytär, ekaluokkalainen, joka usein kaipaa äitiään ja joutuu viettämään illat isän kanssa, joka on ihan mukava, muttei kovin jännittävä.

Ristiriitoja perheessä on jo vuosien takaa. Varsinkin Elsa ja Ellu eivät ole oikein koskaan tulleet juttuun ja kauan sitten tehtyjä ratkaisuja muistellaan vieläkin puolin ja toisin, samalla kun syytökset lentävät. Jalkoihin tuntuu jäävän pieni Emilia, joka lapsenymmärryksellään yrittää saada jonkinlaista tolkkua ajoittain varsin kaoottiseen tilanteeseen. Naisten keskinäiset suhteet lopulta kärjistyvät aika dramaattisella tavalla.

Kirjaa oli ilo lukea. Se oli erittäin hyvin ja sujuvasti kirjoitettu. Eeva myös onnistui pääsemään varsinkin nuoren Emilian ajatuksiin erittäin uskottavasti. Ellu nousee kirjan päähenkilöksi, jonka ympärillä kaikki tapahtuu. Hänen kohtalonsa ja tekonsa ratkaisevat kirjassa kaiken. Ellu on modernin uranaisen malliesimerkki ainakin päällisin puolin. Menestystä tarvitsisi tulla ja sille hankitaan myös sopivat puitteet. Koko Ellun rakennelma tuntuu olevan kuin huojuva korttitalo ja kun yksi kortti kaatuu, uhkaa kaikki sortua. Ellun särmikkyyttä kuitenkin pehmentää hänen selkeä rakkautensa Emiliaa kohtaan, jota Ellu tosin ei ehdi aina näyttää ihan niin kuin tahtoisi. Myös Elsalla on omat yllättävätkin salaisuutensa, jotka selittävät pitkälti sitä, miksi perheen välit ovat alun alkaenkin menneet niin pahasti kieroon.

Kirja ei ole pelkästään helppoa luettavaa. Osittain sen teemat ovat ahdistavia ja lukijan huoli lisääntyy loppua kohti varsinkin Emilian kohdalla, jonka hätää ei oikein kukaan tunnu tunnistavan.

Loppu on yllättävä, enkä ole aivan varma, ymmärsinkö sitä ihan täysin. Ajateltavaa se kuitenkin antoi. Suosittelen tätä kirjaa varsinkin niille, jotka pitävät tälläisistä eri sukupolvista ja varsinkin eri sukupolvien naisten välisistä ristiriidoista kertovista tarinoista.

4/5

Lue tämä, jos
  • pidät sukupolviromaaneista
  • naisten ja perheen joskus räjähdysaltis dynamiikka kiehtoo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...