keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Käsillä tekemisen riemu

 
Kotikutoista: itsetekemisen ihanuudesta - Laura Honkasalo

Näin tämän kirjan Akateemisessa ja näin käsityöihmisenä innostuin heti. Kirja käsitöistä! Pakko lukea!

Kirjan maailma on minullekin niin tuttu. Niin Honkasalo kuin minäkin tulemme suvusta, jossa perheen naiset ovat jo vuosikausien ajan ommelleet, kutoneet, neuloneet, kehränneet, virkanneet jne. Mummon nappipurkit ja matonkuteiden leikkaus kuuluvat lapsuusmuistojen joukkoon.

Kirjan tavoite tuntuu varsin kunnianhimoiselta. Kirjassa on 21 kappaletta, joista lähes jokainen käsittelee aina uutta käsityösuuntausta. Aihepiirejä on sukan kutomisesta burleskiin ja esiliinoista vintagevaatteisiin saakka. Pääpaino kirjassa on käsintekemisen, kierrätyksen ja vanhan arvostuksessa. Kaikesta näkee, että kirjailija on aiheestaan innostunut. Kaikkein antoisinta kirjassa ovat käsillätekijöiden pienet sitaattipätkät. Näitä olisi halunnut lukea enemmänkin.

Kirja on kuitenkin aika lyhyt, vain reilut 170 sivua ja pakostikin tulee mieleen kirjan edistyessä, että Honkasalo on lopulta tullut haukanneeksi vähän turhan suuren palan. Erilaisia käsityön alalajeja kun on niin paljon, että niitä kaikkia ei vain voi millään tuntea kovin syvällisesti. Seurauksena tästä on se, että kirja tuntuu jäävän useissa kuvauksissaan kovin pintapuoliseksi.

Olisi ollut myös varsin mielenkiintoista, jos kirja olisi koostettu hieman eri tavalla. Teos olisi mielestäni toiminut erittäin hyvin myös toimitettuna tarinakokoelmana, jossa jokaista käsityötyyliä edustava himoharrastaja olisi saanut itse kertoa oman harrastuksensa historiasta ja nykytilasta. Myös kuvia olisin kirjaan kaivannut. On ihan eri asia kertoa sanallisesti Muhun saaren upeista perinnekäsitöistä kuin laittaa viereen muutama kuva, joista voi asiaa ihan itse katsoa. Jo mustavalkoiset kuvat olisivat vieneet asiaa eteenpäin.Kelle sitten tätä kirjaa suosittelisin? Käsitöiden harrastajalle se on ihan mukiinmenevä katsaus käsitöiden monipuoliseen maailmaan ja herätti kiinnostusta mm. kirpputoreilta löytyviä aarteita kohtaan. Myös käsitöistä täysin tietämättömille tämä on ihan hyvää ja kevyttä luettavaa käsityön eri ulottuvuuksiin. Pidin myös siitä, että lähes kaikessa Honkasalo painottaa vintagen ja käsintehdyn työn arvostamista, jota ei tästä maailmasta koskaan löydy liikaa. On myös mielenkiintoista huomata, miten yllättävilläkin aloilla käsityötaitoja tarvitaan.

4/5

Tämä kirja on sinulle, jos

  • harrastat itse käsitöitä ja/tai haluaisit tietää niistä lisää mahdollisimman monipuolisesti ja kevyessä paketissa

Tätä kirjaa ei välttämättä kannata lukea, jos

  • kaipaat syvällistä ja yksityiskohtaista tietoa erilaisista käsityöharrastuksista. Siihen tämä kirja on valitettavasti liian lyhyt ja laaja-alainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...