tiistai 14. helmikuuta 2012

Tähden traaginen elämä ja kuolema

Goddess, The Secret Lives of Marilyn Monroe - Anthony Summers

Blondin luettuani kiinnostuin Marilyn Monroen elämästä enemmänkin ja hankin käsiini tämän 1985 ilmestyneen elämänkerran. Yritin valita teoksen, jossa olisi mahdollisimman tyhjentävästi kerrottu Monroen elämästä ja tästä kirjasta oli Librarythingissä ainakin jossain määrin pidetty.

Sinänsä suurin osa Monroen elämäntarinasta on aika pitkälle varsin yleisessä tiedossa. Monroe on nainen, josta on kirjoitettu lukuisia elämänkertoja, näytelmiä, tutkimuksia ja kertomakirjallisuutta. Monroen elämässä tuskin on paljoa, josta ei oltaisi vuosikymmenten saatossa keskusteltu, kirjoitettu ja spekuloitu. Hän on kiinnostanut ihmisiä niin paljon, että kaikki hänen sukulaisensa, ystävänsä, tuttavansa, puolituttunsa ja tuntemattomansakin on useampaan kertaan haastateltu ja kuulusteltu. Osa Monroen elokuvista lasketaan yhä kaikkien aikojen parhaisiin. Hänen kuvansa on kaikkialla, ihmisten seinillä, lehdissä, kirjoissa ja mielissä.

Kaikesta tästä huolimatta salaisuudet ja mysteerit verhoavat yhä Monroen elämää. Kysymys, johon moni elämänkertakirjailija haluaa antaa vastauksen on pohjimmiltaan se, kuka Marilyn Monroe todella on. Hän kuuluu kaikille ja kuitenkaan ei kenellekään. Kuuluuko hän edes itselleen?

Odotin Summersin elämänkerralta, että olisin päässyt syventämään tietämystäni Monroen elämästä edes jonkin verran. Kuten kaikki muutkin, tiesin jo ennalta suuret linjat: käytännössä orpona kasvanut tyttö päätyy lehtikuvien kautta yhdeksi rakastetuimmaksi filmitähdeksi, menee naimisiin kolmesti, eroaa kolmesti, kehittää huumeriippuvuuden ja kuolee lopulta olosuhteissa, joiden hämäryyden asteesta on kiistelty Monroen kuolinpäivästä lähtien. Summers ei petä siinä suhteessa, että hän paneutuu Monroen elämän suurimpiinkin arvoituksiin ja yrittää löytää asioihin ratkaisun tutkimustyön ja haastattelujen kautta.

Mutta... Varsinkin kirjan alkuosaa lukiessani minulle tuli hieman tirkistelijämäinen olo. Luin tämän kirjan heti Blondin jälkeen ja sen teemat julkisuuden henkilön hyväksikäytöstä olivat vielä kovasti pinnalla mielessäni. Osittain sen vuoksi minun olikin vaikea lukea Summersin kirjaa, jonka ensimmäinen puolikas oli kuin ylipitkä juorupalsta Marilynin monista miehistä ja muista oletetuista suhteista. Summersia ei muutamaan sataan sivuun tuntunut kiinnostavan juuri mikään muu kuin se, kenen kanssa Marilynillä milloinkin oli suhde ja kuka siitä tiesi. Sen sijaan Monroen elokuvat, jotka minua olisivat kiinnostaneet huomattavasti enemmän, ohitetaan melkein pelkällä maininnalla vuonna 1953 ilmestyneeseen Gentlemen Prefer Blondesiin asti, vaikka Monroe oli ehtinyt esiintyä jo lähes kahdessakymmenessä elokuvassa ennen sitä. Ei sinänsä, että elokuviin kovin paljoa paneudutaan senkään jälkeen. Myös kirjan valokuvaosiossa on muutama otos, joita en olisi niin välittänyt nähdä.

Kirjan kiinnostavuus lisääntyy hieman, kun päästään Monroen viimeisiin vuosiin ja suhteisiin Kennedyn veljesten kanssa. Monroen elämän mennessä huonompaan suuntaan ja huume-/lääkeriippuvuuden muodostuessa yhä vaikeammaksi, tuntuu Summerskin löytävän kirjansa päähenkilöä kohtaan jostain ripauksen sympatiaa, joka on siihen asti puuttunut lähes kokonaan. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että Summers on kirjoittanut koko kirjansa tavalla, jossa itse kohde, Marilyn Monroe, on jotenkin kummallisen ulkopuolinen ja sivullinen. Häntä katsotaan aina ulkopuolelta, muiden ihmisten näkökulmasta ja yllättävän paljon tilaa kirjan sivuilla saavat juuri Monroen erinäiset tuttavat ja heidän elämänkohtalonsa. Ottaen huomioon, että kirjan kirjoitushetkellä Monroe oli ollut kuollut jo kolme vuosikymmentä, ei tietenkään tätä elämänkertaa olisi täysin hänen näkökulmastaan voinutkaan kirjoittaa. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että Summersin kirjoitustyylin vuoksi Monroe on kuin sivuhenkilö omassa tarinassaan.

En siis varsinaisesti suosittele tätä kirjaa kenellekään ensimmäiseksi elämänkerraksi Marilyn Monroesta. Parempiakin täytyy olla. Tämä kirja kannattaa lukea, jos on erityisen kiinnostunut Monroen miessuhteista. Koska tämä aihealue ei juuri minua kiinnostanut, ei teos onnistunut tuomaan juurikaan uutta siihen, mitä jo muutenkin tiesin. Kirjassa on paljon puutteita, varsinkin tuo elokuvien jättäminen pitkälti lähes huomiotta.

Aion lukea vielä yhden kirjan Monroesta ja sitten taitaa kiintiö tästä aiheesta olla täynnä. Sarah Churchwellin "Marilyn Monroen monta elämää" on onneksi aivan erityylinen kirja kuin tämä Summersin elämänkerta, mutta siitä myöhemmin lisää.

3/5

Lue tämä kirja, jos
  • haluat tietää enemmän Marilyn Monroesta ja erityisesti hänen miessuhteistaan
  • Monroen suhde Kennedyihin kiinnostaa
  • haluat lukea jälleen uudentyyppistä spekulaatiota Monroen kuolemasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...