keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Poika onkin tyttö

The Bone Doll's Twin - Lynn Flewelling

Yksi tämän syksyn lukuintoa hillinneitä kirjoja oli Lynn Flewellingin Tamir-trilogian kakkososa Hidden Warrior. En kuitenkaan aio kertoa nyt siitä, (liikaa spoilereita) vaan ajattelin esitellä muutama vuosi sitten lukemani The Bone Doll's Twinin, joka aloittaa kirjasarjan.

Tamir-trilogia sijoittuu Skalaan, jota on hallinnut vuosisadat ennustus: "Niin kauan kuin Thelatimoksen tytär on vallassa, ei Skalaa pysty alistamaan mikään." Asiat eivät ole kuitenkaan menneet aivan suunnitellusti ja Skalalla on nyt kuningas. Kuningas Erius on salamurhauttanut kaikki naispuoliset sukulaisensa omaa valtaansa pönkittääkseen sisartansa Ariania lukuunottamatta, siitäkin huolimatta, että tämä olisi Skalan laillinen kuningatar.

Ariani vaikuttaa kuitenkin olevan aika tyytyväinen prinsessanosaansa, mutta ongelmia syntyy, kun Ariani tulee raskaaksi. Ennustus sanoo, että Arianin tyttärestä tulee Skalan kuningatar. Kuningas Erius hioo jo veitsiään, joten jotain olisi tehtävä. Ariani synnyttää kaksoset, pojan ja tytön. Taikojen avulla tytölle saadaan pojan olomuoto, mutta maksuna tästä on poikalapsi tapettava. Pojan sielu jää vainoamaan henkiin jäänyttä, poikana elävää Tobinia, joka joutuu varttumaan salaisuuksien ja lasten syntymässä hulluksi tulleen Arianin varjostaessa lapsuuttaan. Koko ajan Tobinia kalvaa aavistus, ettei kaikki ole aivan kohdillaan...

Kirjasarjan lähtökohdat ovat aika mielenkiintoiset. Ensinnäkin vihdoin kirjan päähenkilö on (ainakin periaatteessa) tyttö. Olen lukenut jo ihan tarpeeksi niitä fantasiakirjoja, joissa ainakin alkuun naiivi teini-ikäinen maalaispoika osoittautuukin maailman pelastajaksi. Luulisi myös, että näistä lähtökohdista kirjailija pystyisi sanomaan kaikenlaista mielenkiintoista sukupuolen ja etenkin sukupuoli-identiteetin merkityksestä ihmisen elämään.

Nooh, päästään sarjassa lopulta siihenkin. Ensin on kuitenkin kahlattava läpi tämä trilogian ykkösosa, jossa aika tavallinen, mutta yksinäinen pikkupoika Tobin asuu syrjäisessä linnoituksessa hieman tärähtäneen äitinsä kanssa lähinnä sillä erotuksella normaalielämään, että ajoittain Tobinia kiusaa demoniksi muuttunut Veli. Isä luuhaa maailmalla erinäisissä sodissa ja kotona ollessaan katsoo Tobinia väliin vähän hassusti, kuin odottaen näkevänsä tässä jotain enemmän. Jotta kirjaa voisi kutsua fantasiaksi, muutama velho häärii Tobinin elämän liepeillä, mutta useampaan sataan sivuun mitään kovin erikoista ei tapahdu. Tobin kasvaa, saa kaverin, opettelee miekkailua, seikkailee metsissä jne. jne.

Tarina nytkähtää hieman eteenpäin, kun Tobin liittyy serkkunsa seurueeseen Skalan pääkaupungissa, mutta sitten taas tutustutaan uusiin ystäviin, opetellaan vähän lisää miekkailua, seikkaillaan palatsin alueella jne. jne. Välillä sentään salaperäiset entisten kuningattarien haamut ojentelevat Tobinille vallan merkkinä olevaa miekkaansa.

Jos kirjan arvostelu on tuntunut tähän mennessä jotenkin ivalliselta, niin se johtuu lähinnä siitä, että olen nyt joutunut kestämään kokonaista kaksi osaa hidastempoista fantasiasarjaa, jonka ensimmäinen osa voisi olla melkein minkä tahansa kasvuromaanin aloitus. Poistetaan tarinasta muutama velho ja tämä tuskin on enää edes fantasiaa.

Sarjassa on monia hyviä ideoita sekä henkilöitä ja kirjailija on selkeästi varsin taitava kirjoittamaan. Kakkososaan päästyäni, joka on, jos mahdollista, vieläkin hidastempoisempi kuin ensimmäinen osa, voin melkein nyt jo sanoa, että tämän trilogian suurin ongelma on se, että tässä ei ole jutun juurta trilogiaksi saakka. Jos kaikki turha löpötys ja ylimääräinen tunnelmankehittely jätettäisiin pois, tästä tulisi ihan mukiinmenevä, nopeavauhtinen ja mielenkiintoinen yhden niteen teos, jota olisi todennäköisesti ilo lukea. Nyt sitä vaan toivoo, että tapahtuisi edes jotain, katkaisisi Tobin edes jalkansa, tai mitä tahansa, kunhan ei tätä samaa vanhaa kaveruussuhteiden kehittelyä sivukaupalla.

Kaikesta huolimatta pidin ensimmäisestä osasta aikanaan näköjään 4/5 tähden edestä. En silloin selkeästi tiennyt vielä mitä tuleman pitää. Koko sarjalle kaksi kolmasosaa luettuani en voi antaa 3/5 enempää pisteitä. Siinäkin voi olla liikaa, jos kolmaskin osa on lisää tätä samaa. Sen aion kuitenkin lukea, koska periksihän ei anneta, kun kerran on hommaan ryhdytty!

Tämä kirja on sinulle, jos
  • nautit leppoisasta ja syvällisestä juonenkehittelystä
  • et kaipaa jatkuvaa toimintaa
  • kirjan perusjuoni poikana esiintyvästä tytöstä ja mitä siitä sitten seuraa, kiinnostaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...