lauantai 28. helmikuuta 2015

Eeppistä Kalevalan päivää!

Kalevalan julkaisemisesta on tullut tänä vuonna kuluneeksi 180 vuotta! Myön Kanteletar viettää 175-vuotisjuhliaan. Kalevalan päivä on siis oikein hyvä hetki osallistua juhlahumuun ja kaivaa hyllyjen kätköistä sinne pölyttymään (?) jätetyt kansalliseeppokset esiin.


Kalevala on viime aikoina kiinnostanut minua aivan erityisesti. Syynä tähän on lähes pelkästään se, että olen lukenut Timo Parvelan mainiota Sammon vartijat-kirjasarjaa, jonka kirjat ovat jonkinlaisen porttiteorian kautta saaneet minut innostumaan myös itse Kalevalasta.

Kalevalaa löytyy onneksi hyllystä ihan kaksin kappalein. Aarteeni on (silloisen) Vammalan Vanhan kirjallisuuden päiviltä ostettu Kalevala vuoden 1949 painoksena, Akseli Gallen-Kallelan kuvittamana. Hintaa on näköjään ollut 120 markkaa. Käden väsyessä voin turvautua myös pokkariversioon, jonka kuvituksesta on vastannut Jukka Salminen. Kanteletarta voin lukea SKS:n toimittamana kompaktina versiona.


Kalevalan päivänä voi itseään huvittaa aiheeseen liittyvästi myös muilla tavoin. SKS tarjoaa tiiviin tietopaketin Elias Lönnrotista, Kalevalan synnystä ja kansalliseepoksen myöhemmistä vaiheista. Sivustolta voi toki lukea myös koko Kalevalan.

Jos kirjan lukeminen tietokoneen ruudulta ei oikein innosta, voi omaan lukulaitteeseensa Kalevalan ladata mm. Project Gutenbergiltä. Sivuilta löytyy myös Kanteletar. Asiaan tosissaan vihkiytyneet lukevat Kalevalansa kuitenkin suoraan Elias Lönnrotin käsikirjoituksesta.


Kalevala taipuu kuitenkin moneen ja visuaalisemman elämyksen voi itselleen saada selailemalla Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-teoksia Googlen kuvahaussa. Voit myös sijoittaa itsesi Kalevalan maailmaan ja tehdä Helsingin Sanomien sivuilla Kalevala-aiheisen persoonallisuustestin. Minä olin Lemminkäisen äiti. Nuorempaa sukupolvea ei ole sitäkään unohdettu. Kalevalaseuran Kalevalan kankahilla-sivustolla pääsee tutustumaan Kalevalaan värikkään kuvituksen ja hauskojen pikku tietovisojen avulla.

Itse ainakin ajattelin, että tämä vuosi voisi vihdoin olla se, jolloin luen Kalevalan. En lupaa, että valmista kirjan kanssa tulee ihan heti, mutta Kalevala lienee parhaimmillaan pieninä makupaloina.

Joko sinä olet Kalevalasi lukenut?

6 kommenttia:

  1. Kiva postaus. Hyvää Kalevalan päivää :)

    VastaaPoista
  2. Juu on "luettu". Mä kuulun siihen ikäluokkaan, joiden piti lukea tämä yläasteella. Melkoista pakkopullaa. (mähän tykkään lukemisesta) Taisin harppoa sieltä sun täältä sen verran, että pääsin opettajan tätä käsittelevästä kokeesta läpi. :D Ei mikään lämpöinen muisto. Gallen-Kallelan Kaleva-aiheisia teoksia voisin taas ihailla tuntikausia, niissä tämä kirja alkaa elämään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts! Todellakin kuulostaa ihan kolmannen asteen kidutukselta tuommoinen. Laittaa nyt yläasteelaisia lukemaan Kalevalaa! Eihän siinä ole mitään järkeä, tulee vain kauheat traumat kaikille! Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että pakkoluettaviin kuului kouluaikanani ainoastaan Seitsemän veljestä, joka silloin lukio-ikäisenä oli jo ihan siedettävä nakki.

      Poista
    2. Juu ei, oon monesti kyllä ajatellut, että voisi sivun sieltä toisen täältä yrittää lukea. Mä muistan myös Seitsemän Veljestä, mutta sen luin hetkessä, tykkäsin siitä, kun taas kolmas pakkopulla Agatha Christien Eikä yksikään pelastanut (siihen aikaa se rasistinen nimi...) oli mulla kaameaa pinnestelyä ja harppomalla luin, sen jälkeen en ole Christen kirjoihin koskenut. :D Olisi ollut kivempi, jos noi kirjat olisi jaettu vaikka aihealueittain esim. kotimainen klassikko, ulkomainen klassikko jne. ja sen lukemansa kirjan olisi sitten saanut päättää itse. Ei olisi tullut tota pakkoa ollenkaan. Mehän vielä luettiin tuota Kalevalaa ihan vuorotellen ääneen monta tuntia, kaikki oli ihan kypsiä.

      Poista
    3. Apua, kuulostaa ihan kauhukertomukselta tuollainen :) Meillä oli juuri niitä erilaisia listoja, joista sai valita. Todennäköisesti silloin kun te pakkoluitte Kalevalaa, niin minä luin Härkösen Häräntappoasetta ihan hyvillä mielin ja omavalintaisesti. Toivottavasti ovat tämmöisestä jo kouluissa päässeet vähitellen yli.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...