torstai 5. maaliskuuta 2015

Lisää novelleja steampunkinnälkäiselle

Steampunk! Koneita ja korsetteja

toim. J. S. Meresmaa ja Markus Harju

Julkaistu: Osuuskumma 2012
Sivumäärä: 314 s.

Kirjastosta

Steampunk! Koneita ja korsetteja on Osuuskumman ensimmäinen steampunkiin eli höyrypunkiin keskittynyt novellikokoelma. Sarjan toisen osan luin viime vuonna ja omat fiilikseni siitä löytyvät täältä.

Pidin Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita-kirjan luettuani höyrykoneita vilisevistä novelleista niin paljon, että tämä ensimmäinenkin novellikokoelma pääsi automaattisesti lukulistalleni. Onneksi novelliantologia ilahdutti jälleen tasaisella laadullaan ja huimalla maailmanrakentelullaan. Kokonaisuus novellikokoelmassa oli tasapainoinen, huteja ei ollut ja voin sanoa pitäneeni lähes kaikista kokoelman teksteistä. Kirjoittajissa vilahteli jälleen paljon tuttuja nimiä ja tämän kaartin tekstejä lukisi mielellään lisääkin.

Magdalena Hain Vaskimorsiamessa insinööri menee sekaisin kihlattunsa kuolemasta. Kihlattu on saatava takaisin hinnalla millä hyvänsä, mutta lopputulos saattaa olla hyvinkin ennalta arvaamaton. Tarina oli paikoitellen suorastaan hyytävä. Loppuratkaisun koittaessa jäin pohtimaan, että (lähes) kaikki taisivat lopulta saada ansionsa mukaan.

Saara Henrikssonin Arkistonhoitajan salaisuudessa yritetään selvittää tähtien avulla menneisyyttä, vaihtelevalla menestyksellä. Tarina oli jälleen jännittävä, mutta minulle jäi sellainen tunne, että en ehkä ymmärtänyt sitä aivan kokonaan.

Hevostuhatjalkaisen (Heikki Nevala) maailmassa Pohjanmaalle on saapunut uudenaikainen niittokone. Häjyt ovat kehitystä vastaan ja puukkoja jo vedellään tupesta. Tämä novelli on jäänyt kokoelmasta mieleen yhtenä parhaimmista. Tarina oli hauska ja kekseliäs.

J. S. Meresmaan Augustinessa nuori tyttö yrittää löytää omaa suuntaansa, vaikka elämä tuntuu jatkuvan samalla rutiinilla päivästä toiseen ilmalaivakorjaamon konttorissa. Novelli pohtii mm. naisten asemaa miesten maailmassa.

Markus Harjun Prahan teurastaja liikkuu murhamysteerin ja kauhukertomuksen rajamailla. Novellissa Prahan kaduilla liikkuva sarjamurhaaja luo kaupunkiin pelon ilmapiiriä.

Kruunun vihollinen (Shimo Suntila) sisältää huiman ilmataistelukohtauksen. Ammukset viuhuvat ja rohkeita päätöksiä tarvitaan, jos vastustajalta haluaa päästä karkuun. Novellin maailma on taidokkaasti rakennettu ja sinne sijoittuvia tarinoita olisi hauska lukea lisää.

Kapina tunturilla-novellin (Jani Kangas) päähenkilöt seikkailivat myös Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita-kirjassa. Jalostamo palaa tunturilla ja kaksi ihmistä taistelee hengestään kapinallisia vastaan. Tarina oli jännittävä, eikä sen lopputulos ollut mitenkään itsestäänselvä. Miljöö vaikutti kylmältä ja hyytävältä, osin myös asenteiltaan.

Christine Thorelin Viuhka käy kartanossa-novellissa nuoria tyttöjä ollaan naittamassa vanhalle kenraalille. Kenraalilla on kuitenkin luurankoja kaapissaan, mutta neuvokkaat tytöt eivät epäröi hetkeäkään niiden paljastamista. Novellista jäi jotenkin likainen olo. Otsikon kartano oli nimittäin noen peitossa, eikä kenraalin persoonallisuudessakaan ollut kehumista.

Anni Nupposen Joka ratasta pyörittää-novellin maailmassa ihmisten elämää on saatu pidennettyä rataksella. Kaikkien ratas ei kuitenkaan toimi oikein. Tarinassa pohditaan yllättävän syvällisesti identiteetin ja kuolemattomuuden merkitystä.

Novellikokoelma oli nopeaa ja viihdyttävää luettavaa. Osuuskumman antologioita lukee lisää ihan mielellään.

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...