sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Mallina maailmalla

Sunnuntaina Manhattanilla - Heli Vaaranen

Julkaistu: Teos 2014
Sivumäärä: 272 s.
Ulkoasu: Jenni Saari

Kirjastosta

Helin elämä hollolalaisen maanviljelijän tyttärenä muuttuu kertaheitolla 70-luvun lopulla, kun äiti ilmoittaa Helin kauneuskilpailuun. Kilpailusta Helin bongaa kykyjenetsijä, jonka kautta hän pääsee pienen pariisilaisen mallitoimiston kirjoille. Ura vie Helin lopulta Pariisista Tokion kautta New Yorkiin, jossa hän tutustuu rikkaaseen keräilijään Stuart Pivariin ja tämän ystävään Andy Warholiin.

Ura on kuitenkin täynnä taistelua töistä ja jatkuvaa laihduttamista. Muodit ja maut muuttuvat ajan myötä, eikä Helin ulkonäkökään aina miellytä kaikkien silmää. Välillä pääsee onneksi kotiin Hollolaan, jossa ei ihan jokaista suupalaa tarvitse vahtia.

Täytyy kyllä ihailla Vaarasen rohkeutta ja heittäytymiskykyä, kun hän täysin ennakkoluulottomasti lähtee maailmalle töihin, hakien samalla mahdollisimman paljon erilaisia kokemuksia, mistä niitä ikinä sattuukin löytämään. Jonkinlainen naiivius yhdistettynä terveeseen suomalaiseen maalaisjärkeen tuntuu kuitenkin suojelevan häntä ulkomaanvuosina. Mallintyö tuo mukanaan uskomattomia kokemuksia ja on täynnä glamouria sekä mielenkiintoisia ihmisiä, mutta myös jatkuvaa ponnistelua, kun nälkä kurnii yhtenään vatsassa.

Helin tarina oli ihan kohtuullisen hauskaa luettavaa. Kirja oli hyvin kepeällä otteella kirjoitettu, mutta tarina poukkoilee paikasta toiseen aika ajoin ja jäin kaipaamaan sujuvampaa ja selkeämpää kerrontaa. Toisaalta Vaarasen oma ääni pääsee tarinassa hyvin esiin. Mallinuralla Heli ei oikein koskaan pääse huippumallin tasolle, mutta ei se silti estä kokemasta yhtä sun toista. Mallimaailma on samalla kiehtova, mutta myös raadollinen ja pinnallinen kaiken kimalluksen alla, jolta myöskään Heli ei tunnu säästyvän.

Kirja ei nyt varsinaisesti noussut suosikkieni joukkoon, vaikka ihan mukava välipala tämä olikin. Olisin ollut kiinnostunut lukemaan vielä enemmän yksityiskohtia mallin arkielämästä ja siitä, mitä tämä elämä ylipäätään vaatii. Nyt useat asiat tunnuttiin sivuuttavan lähinnä maininnalla. Heli Vaaranen on muuten nykyään Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja ja se henkilö, jota aina haastatellaan kun jotain uutta parisuhdeasiaa nousee mediassa esiin. Varsin mielenkiintoinen ura siis!

3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...