sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Ihana Ove!

Kuva: Atena
Mies, joka rakasti järjestystä - Fredrik Backman

Ove on mies, joka on ollut "äreä vanha ukko jo kansakouluikäisestä". Hän ei ole pyytänyt elämältä paljoa ja on tyytynyt vähään. Oven elämän keskipisteenä on viimeiset neljäkymmentä vuotta ollut vaimo Sonja, joka on kuitenkin puoli vuotta aikaisemmin kuollut syöpään.

Ove ei näe enää mitään mieltä jatkaa tyhjää elämäänsä. Suunnitelmat on jo tehty, lehtitilaukset ja sähkö katkaistu ja hirttosilmukka solmittu. Mikään ei mene kuitenkaan Oven säntillisten suunnitelmien mukaan, kun naapuriin muuttanut tomppeli peruuttaa peräkärrynsä päin Oven postilaatikkoa. "Tähän on maailma tullut", Ove ajattelee. "Hyödyllisiä taitoja, kuten peräkärryn peruutusta ei osaa enää kukaan." Ove käy peruuttamassa kärryn, tutustuu tomppelin raskaana olevaan vaimoon ja lähes huomaamatta Oven elämä alkaa muuttua. Itsemurhasuunnitelmat on laitettava syrjään kerta toisensa jälkeen, kun naapurustossa milloin mikäkin kriisi vaatii Oven apua.

Lukuisan Laura suositteli minulle tätä kirjaa loppukesästä ja tarina kuulosti sen verran mielenkiintoiselta, että pitihän se kirjastosta lainata. Pikaluin tämän kirjan lopulta kahdessa päivässä kirjaston laina-aikojen takia. Olisin varmasti lukenut kirjan kertaistumalta muutenkin, mutta tarinaan olisi ollut mukavaa paneutua myös ajan kanssa, niin hyvin Oven ja hänen uusien ystäviensä seurassa viihdyin.

Kirjan juoni ja itse Ove ovat lyhyesti sanottuna aivan mahtavia. Tarina vuoroin naurattaa ja sitten taas särkee sydämen. Koko naapurustokaarti on sympaattista porukkaa (muutamaa Ovenkin inhokkia lukuunottamatta) ja todellakin toivoo, että ongelmat ratkeaisivat lopulta parhain päin.

Voi olla, että jonkun makuun kirja on ajoittain turhan sentimentaalinen ja siirappinen. Itse kuitenkin totesin, että jos kirja saa minut itkeskelemään ihan antaumuksella ei pelkästään loppuratkaisun kohdalla vaan vielä siinäkin vaiheessa, kun luin muiden kirjoittamia arvioita kirjasta, niin tarinan täytyi olla todella hyvä. Suosittelen oikein lämpimästi kaikille, jotka kaipaavat luettavakseen hyvän mielen kirjaa!

(Ostin muuten kirjan pokkarina itselleni ja takuulla luen sen vielä joskus uudestaan)

5/5

4 kommenttia:

 1. Voi Ove, niin ihana! Melkein alkoi uudestaan itkettää, kun muistelen miten hauska ja surullinen kirja olikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Tuli heti mieleen, että tämä kirja täytyy lukea jo heti kohta taas uudestaan. On tämä vaan niin mahtava kirja.

   Poista
 2. Kuullostaa tosi kivalta kirjalta. (vaikka surullisuuttakin on)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on sellaista hyvän sorttista surullisuutta! Suosittelen kirjaa kyllä kovasti.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...