sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Kekseliästä fantasiaa nuorille Kalevalan hengessä

Tuliterä - Timo Parvela

"Olette varmaan kuulleet Sammosta?"

"Joo! Minulla on siellä tili."

Muun muassa näillä hauskoilla sanakäänteillä lähtee liikkeelle Kalevan maailmaan sijoittuva nuorille tarkoitettu Sammon vartijat-fantasiatrilogia. Jykevästä kanteleensoitosta käynnistyy tapahtumaketju, jonka seurauksena ystävykset Ilmari, Ahti ja Anni ystävineen lähtevät etsimään Sammon viimeisiä kappaleita, ennen kuin Louhi juonikkaine suunnitelmineen ehtii väliin.

Maailmaa koettelee ennennäkemätön helleaalto. Puhutaan ilmastonmuutoksesta ja intiaanikesästä, mutta nuoret saavatkin kuulla, että syy ilmaston lämpenemiseen on Louhessa ja siinä, että hän on haalinut itselleen lähes kaikki viimeiset Sammon palaset. Louhi haluaa rakentaa Sammon uudelleen, vaikka maailmanloppuhan siitä seuraisi. Ilmarin ja Ahdin perheet ovat vuosisatoja suojelleet Sammon kappaleita, jottei näin pääsisi käymään. Sammon vartiointi on kuitenkin vaativaa työtä ja vastapuoli on sekä juonikas että vaarallinen. Tarvitaan apua hyvin yllättäviltä tahoilta, jotta taistelu Louhen suunnitelmia vastaan onnistuu.

Kuulin Sammon vartijat-kirjasarjasta jo muutama vuosi sitten ja jo silloin tarina kiehtoi minua. Olin hyvin kiinnostunut näkemään, miten Parvela onnistuu tuomaan Kalevalan maailman nykypäivään ja etenkin nuorten kirjallisuuteen. En joutunut tässä suhteessa pettymään. Juoni on punottu todella taidokkaasti ja Kalevalaa tuodaan esiin lähes salakavalalla tavalla, jolloin alkuperäisestä tarinasta oppii kuin huomaamattaan koko ajan. Tekstikatkelmia Kalevalasta on upotettu kirjan kertomukseen sinne tänne. Kalevalaa esitellään kirjassa hyvin vetävässä muodossa ja itsellekin tuli tunne, että olisikohan jo aika lukea kirja.

Hauskuutta ja nokkelaa sanailua ei ole unohdettu. Juoni on kepeä ja myös sopivan jännittävä, jotta mielenkiinto säilyy koko tarinan ajan. Voisin ajatella, että etenkin sellaisille 10+ pojille ja tytöille tämä olisi hyvinkin tarina paikallaan.

Sarja jatkuu Tiera-kirjassa, jonka olen kirjastosta jo lainannut odottamaan.

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...