torstai 18. joulukuuta 2014

Onnea ei takaa edes lottovoitto

Kaikki oikein - Anna-Leena Härkönen

Eevi puurtaa päivästä toiseen kosmetologin työssä, josta ei ole oikein löytänyt iloa elämäänsä vuosikausiin. Eevin mies Kari soittaa bändissä ja juo aika ajoin liikaa. Hän on kuitenkin enimmäkseen niin hauskaa seuraa, ettei se Eeviä niin haittaa.

Eevi on elänyt ankean lapsuuden, josta on jäänyt mieleen vain jatkuva säästäminen ja koulukiusatuksi tuleminen. Kovin paljoa rahaa ei ole nytkään, mutta pieniä palkintoja voi itselleen silti aina joskus hankkia. Hetken mielijohteesta Eevi lottoaa yhden rivin ja voittaa.

Raha saa pariskunnan pään pyörälle. Eevi pystyy viimein hankkimaan itselleen sen kaiken, josta on aiemmin jäänyt paisi. Tekeekö raha kuitenkaan onnelliseksi, kun kateus tuntuu valtaavan sukulaiset ja ystävät? Karillekin viina maistuu yhä tiheämmin. Olisiko entinen köyhä elämä ollut sittenkin helpompaa?

Kirja oli ihan hauska makupala varsinkin Ikuisuusvuonon profeettojen jälkeen, joka souti väliin varsin syvissä vesissä. Juoni oli suoraviivainen ja samalla myös osin ennalta arvattava. Toisaalta kuka nyt haluaisi lukea kirjaa lottovoittajista, joille onni hymyilee myös voiton jälkeen?

Härkösen kirjassa käydään läpi niin yllättävän rikastumisen kirot kuin sivutaan myös naiseuden syvintä olemusta ja mietitään yleisemmin myös avioliittoa. Väliin lottovoitto tuntuukin olevan vain taustatarinaa avioliiton ja ystävyyden teemojen käsittelemiselle. Mitä kaikkea rakkaus ja ystävyys kestää? Mikä tekee perheen ja voiko täyttä elämää elää myös ilman materiaa? Eevin kuluttamisvimmalle naureskellaan ja jatkuva shoppailu tuntuu lopulta niin Eevistä kuin lukijastakin ilottomalta ja tyhjältä.

Oli muuten hauskaa lukea Eevin suusta ajatuksia, joita tiesi Härkösen omiksi mielipiteiksi. Kolumnikokoelmien Härkönen paistoi läpi useassa kohtaa.

Kaikki oikein oli mukavaa välipalalukemista, mutta sen sanoma oli liian tuttu. Ihan kohtalaisen hyvä kirja Härköseltä, mutta ehkä ei kuitenkaan hänen parhaitaan.

3/5

2 kommenttia:

  1. Samaa mieltä, ei parasta Härköstä, mutta mukavaa viihdettä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyksellisyyttä jäin vielä kovasti tästä tarinasta kaipaamaan. Jos joku olisi kysynyt, että millainen on romaani lottovoittajapariskunnasta etukäteen, niin olisin varmaankin pystynyt arvaamaan suurimman osan juonenkäänteistä jo siinä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...