sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Lemen tarjoilee vetävää Suomi-scifiä

Lemen - Jaakko Markus Seppälä

Julkaistu: Like 2015
Sivumäärä: 313 s.
Kansi: Tommi Tukiainen

Arvostelukappale

Nina toimii palkkionmetsästäjänä tulevaisuuden Soheba Cityssä. Kaupunki on suuryritysten leikkikenttää ja teknologia on edistynyt suurin harppauksin. Elämässä ei juuri pärjää, ellei omista vartaloon asennettuja implantteja ja niskajakkia, jolla voi kytkeä aivonsa suoraan verkkoon. Elämä on työtä suuryritysten palveluksessa, ellet sitten satu kuulumaan kaupungin alamaailmaan, jolloin palvelet erinäisiä jengejä.

Nina saa poliisilta toimeksiannon, jonka päällepäin yksinkertaiset puitteet johtavat hänet kuitenkin yllättäviin vaikeuksiin. Nuori tyttö, Melinda Lee on kadonnut ja Ninan täytyy löytää hänet. Hakkerikaverinsa avulla Nina jäljittää Melindan erään suuryrityksen tehtaalle, jonne Melinda on murtautunut. Asiat eivät suju varsinaisesti suunnitelmien mukaan ja pian Nina saa pelätä myös oman henkensä puolesta.

Lemen on Seppälän esikoisromaani, mutta onnistui välttämään esikoisromaaneille tyypilliset sudenkuopat kohtuullisen hyvin. Maailma oli loistavasti rakennettu ja vaikka pieni virtaviivaistaminen ja ideoiden karsiminen olisi ehkä ollut paikallaan, oli kirjaa silti ilo lukea. Huomioni kiinnitti etenkin se kekseliäs tapa, jolla jo nyt olemassa olevia keksintöjä, kuten 3D-printtereitä, tekoälyjä ja esimerkiksi älypaperia oli kehitelty kirjassa eteenpäin.

Tarinasta huomasi, että kirjailija on ohjelmistokoodaaja. Teksti ajautui paikoitellen varsin tekniseksi ja suoraan sanottuna aina välillä oli lyhyitä hetkiä, kun en ymmärtänyt lukemastani yhtään mitään. Tämä ei kuitenkaan lukukokemusta haitannut vaan painotti vain Lemenin maailman teknologiakeskeisyyttä.

Kirjassa oli myös muutama teknologinen idea, jotka olivat mielestäni niin mielenkiintoisia, että niiden ympärille olisi voinut luoda jopa ihan omat tarinansa. Yksi näistä oli kirjan keskivaiheilla pelattu peli, jonka kautta Nina sai käyttöönsä erään erittäin tärkeän resurssin, mutta joka aiheutti minussa myös ristiriitaisia tunteita nimenomaan juonenkuljetuksen vuoksi. Toisaalta pelin etenemisen seuraaminen ja ne aavistukset, jotka lukijalle tulivat sen todellisesti merkityksestä, olivat erittäin jännittävää seurattavaa. Toisaalta taas pelin pelaaminen oli tietynlainen syrjähyppy pääjuonesta, eikä sen seurauksia lopulta juuri jääty pohtimaan muutamaa Ninan kokemaa morkkiksen hetkeä enempää. Olisin todella halunnut kuulla, miten "pelinappuloille" lopulta kävi. Kirjassa on myös muutama muu vastaava teknologinen idea, joista olisi voinut kehitellä vaikka mitä. Koska hyviä ideioita oli niin paljon, tarina keikkui vaarallisesti sen rajan äärellä, että oliko nyt yhteen juttuun ahdettu jo vähän liikaa (mielestäni juuri ja juuri ei).

Itse maailma on tosiaan aivan loistavasti rakennettu. Sinänsä vastaavanlaisia dystopialla ryyditettyjä miljöitä löytyy varmasti muistakin kirjoista, mutta Seppälä osasi kuvata Soheba Cityn niin hyvin, että sen likaiset, sateiset kadut pääsivät lukijan iholle. Soheba Citystä välittyvä kuva oli hyvin bladerunnermainen. Yhteiskuntarakenne oli hyvin uskottavan tuntuinen ja kaupungissa vallitsevia vallan rakenteita olisi halunnut päästä tutkailemaan jopa lisää.

Loppu jäi mielestäni oikein mukavasti auki. Varsinainen pääjuoni saatiin kyllä nätisti pakettiin, mutta sen verran irtonaisia langanpäitä vielä jäi, että tarinalle voisi helposti kuvitella jatko-osia. Ainakin minua kiinnostaisi tietää, mihin Ninan ja kumppanien matka jatkuu tästä.

Lemen oli siis oikein mukava lukukokemus ja jälleen kerran pääsin hämmästelemään sitä, miten hyvää spefiä Suomessa kirjoitetaan. Voin suositella tätä kirjaa lämpimästi kaikille spefifaneille!

4/5

2 kommenttia:

  1. Todella harvoin tulee scifiä luettua, mutta nyt kyllä kiinnostus heräsi. Sitten kun/jos tämä löytyy lähikirjastostani, niin luen (tai ainakin kokeilen lukea) mielelläni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän on kiva kuulla! Tarina oli aika toimintapainotteinen ja juoni eteni mukavan sukkelaan. Toivottavasti kirja on mukava lukukokemus, jos sen kirjastosta löydät! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...